A szavannák balerinája-a gazella

A gazellák a párosujjú patások rendjébe tartoznak. A gazella szó jelentése ”szerelmesnek mutatkozni”, ”udvarolni”. Az arab kultúrában a szépség és a kecsesség megtestesítői. A gazella a szavannák kecses balerinái. A Thomson-gazella Kenya, Tanzánia és Szudán száraz területein él.

Igen nagy számban megtalálhatók a Laikipia-fennsíktól a Maszáj-földig. Testük 80-120 centiméter, marmagasságuk pedig 55-80 centiméter. A bikák és a tehenek is rendelkeznek szarvval. A bikák szarva 25-43 centiméter is lehet, míg a teheneké 7-15 centiméter. Sima, rövid a szőrzetük. A fejükön fehér és fekete csík rajzolódik ki. A szőrének többi része pedig barnás-vöröses színű. Rendkívül éber és társas lény. Évszakoktól függően vándorolnak. A nyílt szavannákról gyakran bozótosabb területekre húzódik. A bikák védik a területeiket és a teheneiket. Elzavarják territóriumukról az idegen hímeket. A Thomson-gazellák csordája sokszor összekapcsolódik a Grant-gazellák és impalák csoportjával.

Gazella

Gazella

A gazellák a ragadozók, főleg a gepárd legfontosabb tápláléka. Egy kifejlett, jó kondícióban levő gazella akár 60 km/óra sebességgel képes futni. Főleg különböző fűfélékkel táplálkozik. Akár 15 évig is élhetnek. Ivarérettségüket a tehenek 9 hónapos korukra érik el. A bikák ezzel szemben 17 hónapos korukra lesznek nemzőképesek. A párzási időszak általában egész éven keresztül tart. A tehén megtermékenyülése után 5 hónappal születik meg a borjú. A kis gazella általában egyedül jön világra, viszont volt már példa iker gazellák születésére is. A kicsi első hetét a magas fűbe bújva tölti. Rengeteg veszély leselkedik a védtelen és törékeny borjakra. Megtámadhatják őket a panyókás sakálok, de még ragadozó madár is. Nem egyszer a pitonok táplálékot látnak bennük. A kicsi anyukája viszont bátor és sokszor megakadályozza a támadást.