A világ legnagyobb erszényes emlőse

A világ legnagyobb erszényes emlős állata a vörös óriáskenguru, mely Ausztrália belső, vízben szegény területein él. A hím állat színe narancs-vöröses, míg a nőstény kékesszürke. A vörös kenguru, magassága 170-180 cm, súlya 20-90 kg. Farka erős, hossza akár 120 cm is lehet. Fűfélékkel, cserjék leveleivel táplálkozik, nagyon hosszú ideig bírja víz nélkül.

A vörös óriáskenguru pár fős csoportokban él, bár ha a tápláléktartalékok engedik, akkor akár 100 egyed is élhet együtt. A veszély közeledtét farkukra támaszkodva ,két lábon állva,felegyenesedve jelzik egymásnak. Alaptermészetüknél fogva szelíd állatok, de a párzási időszakban agresszívvá válhatnak, így harcolják ki maguknak a nőstény feletti hatalom jogát.

Körülbelül két éves korukra válnak ivaréretté, a párzási időszak egész éven át tart, de a hosszú szárazság idején a hím állat nem termel spermiumot. Miután az utód megszületik, felmászik anyja erszényébe azon a nyomvonalon, amit az anya nyálával megjelölt. Amíg a kenguru kölyök az erszényben él, addig is lehet az anyaállat ismét vemhes.

Vörös óriáskenguru

Vörös óriáskenguru

A kenguru szaporodása egyedülálló. A fent említett időszak körülbelül 235 napig tart. Amikor a kiskenguru elhagyja az erszényt, az anyaméhben lévő embrió fejlődése folytatódik, az újabb kölyök várhatóan egy hónappal később jön a világra. Amikor a második kengurukölyök is megszületik, az anyaállat ismét vemhes lesz, és az embrió fejlődése leáll egészen addig, amíg a második kölyök is el nem hagyja az erszényt. A nősténynek folyamatosan lehetnek kölykei – egyszerre lehet vemhes, hordozhat kölyköt az erszényében,ráadásul  kísérheti őt egy harmadik kölyök is. Egy párzási időszak alatt általában két kölyök születik.

A vörös óriáskenguruk átlagos élettartama 27 év.