Az elefántok élete

Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatnak számítanak és szigorúan védettek. Az elefánt egy olyan állat, amely az ormányosok rendjébe tartozik és három fajtája ismert: az erdei elefánt, az afrikai elefánt és az ázsiai elefánt.

Az elefántok a ma élő legnagyobb szárazföldi állatok és a legtermetesebb szárazföldi emlősök is egyben. Az elefántfélék hímjét, nőstényét, valamint kicsinyét a bika, tehén és borjú szavakkal jelöljük. A legnagyobb ismert elefántot 1974-ben lőtték ki Angolnában. Egy hatalmas bika volt 3,96 méteres marmagassággal és 10,4 tonnával. A hatalmas méretű elefántok vemhessége rekordhosszúságú, mintegy 22 hónapig tart. Az elefántok akár hetven vagy még ennél is több évet is élhetnek. Az elefántokat az őskorban az emberek fogyasztották is és az ókor több civilizációjában pedig a hadsereg fő csapásmérő erőinek számítottak.

Elefánt

Elefánt

Az elefánt Indiában még ma is kultikus állatnak számít és nagy tisztelet övezi. A későbbiek folyamán kedvelt cirkuszi attrakciók, állatkerti látványosságok, illetve az erőgépek helyettesítői lettek. Sajnos ezalatt az idő alatt folyamatosan vadásztak rájuk, leginkább agyaruk, az elefántcsont miatt, ami számos luxuscikk alapanyaga. Az elefánt agyarai olyan specializált dentint tartalmazó metszőfogak, amelyek a táplálék kiásására, mozgatására, illetve harcra szolgálnak. Napjainkban minden elefánt szigorúan védett és tilos a rájuk való vadászat.

Az afrikai elefánt eredendően a szavannákon él, a Szaharától délre egészen Afrikáig elterjedt volt, napjainkban azonban elterjedése leginkább a nemzeti parkokra és más védett területekre korlátozódik. Az ázsiai elefánt Indiában, Srí Lankán, Thaiföldön, Nepálban stb. él. Az erdei elefánt Nyugat-Afrika esőerdeiben, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Kamerunban, Ugandában él.