A hideg téli napokon nincs is jobb egy tányér forró, laktató levesnél, ami kívül-belül felmelegít. Ezek a receptek nemcsak finomak, hanem táplálóak is, így tökéletesek egy hosszú nap végén vagy akár egy hétvégi bekuckózáshoz.
1. Klasszikus magyar gulyásleves
Hozzávalók:
- 500 g marhahús (lábszár)
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk kömény
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1,5 liter víz
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A hagymát aprítsd fel, majd pirítsd meg zsíron.
- Add hozzá a marhahúst, és pirítsd fehéredésig.
- Szórd meg pirospaprikával, majd öntsd fel vízzel.
- Add hozzá a zöldségeket és a fűszereket.
- Főzd lassú tűzön 1,5-2 óráig, amíg a hús omlós lesz.
2. Krémes sütőtökleves pirított tökmaggal
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 ml alaplé
- 200 ml tejszín
- 1 tk szerecsendió
- 1 tk fahéj
- Só, bors
- 2 ek olívaolaj
- Pirított tökmag a tetejére
Elkészítés:
- A sütőtököt vágd félbe, süsd 180°C-on 40 percig.
- Pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát olívaolajon.
- Add hozzá a sült sütőtök húsát, majd öntsd fel alaplével.
- Fűszerezd, turmixold le, majd keverd bele a tejszínt.
- Tálaláskor szórd meg pirított tökmaggal.
3. Lencseleves füstölt kolbásszal
Hozzávalók:
- 250 g lencse
- 1 szál füstölt kolbász
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek pirospaprika
- 1 tk babérlevél
- 1 ek ecet
- Só, bors
Elkészítés:
- Áztasd be a lencsét pár órára.
- Pirítsd meg a hagymát és a kolbászt, majd add hozzá a lencsét és a zöldségeket.
- Öntsd fel vízzel, fűszerezd, és főzd 40 percig.
- Az ecetet főzés végén add hozzá.
4. Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hozzávalók:
- 4 db vöröshagyma
- 1 ek vaj
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek liszt
- 1 liter marhaalaplé
- 100 ml fehérbor
- 1 tk kakukkfű
- Só, bors
- Bagett és reszelt sajt a tálaláshoz
Elkészítés:
- A hagymát vágd vékony szeletekre, és pirítsd vaj és olaj keverékén.
- Szórd meg liszttel, majd öntsd fel borral és alaplével.
- Főzd 30 percig, majd tálald sajtos pirítóssal.
5. Paradicsomos húsgombócleves
Hozzávalók:
- 500 g darált sertéshús
- 1 tojás
- 2 ek rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 liter paradicsomlé
- 500 ml víz
- Só, bors, bazsalikom
- 1 tk cukor
Elkészítés:
- Keverd össze a darált húst a tojással és rizzsel, formázz gombócokat.
- Főzd a gombócokat a paradicsomlében kb. 40 percig.
- Ízesítsd bazsalikommal és cukorral.
6. Tejszínes burgonyakrémleves
Hozzávalók:
- 5 db közepes burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 750 ml alaplé
- 200 ml tejszín
- 1 tk szerecsendió
- Só, bors
Elkészítés:
- A burgonyát vágd kockákra, és főzd meg az alaplében.
- Turmixold le, majd add hozzá a tejszínt és a fűszereket.
7. Sárgaborsóleves füstölt csülökkel
Hozzávalók:
- 250 g sárgaborsó
- 1 kis füstölt csülök
- 1 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek pirospaprika
- Só, bors
Elkészítés:
- A csülköt főzd puhára, majd szedd le a húsát.
- Főzd a sárgaborsót az alaplében, majd turmixold le.
- Add hozzá a csülökhúst, és forrald össze.
8. Gyömbéres sárgarépa-krémleves
Hozzávalók:
- 5 db sárgarépa
- 1 db burgonya
- 1 tk reszelt gyömbér
- 750 ml alaplé
- 200 ml kókusztej
- Só, bors
Elkészítés:
- Főzd puhára a zöldségeket az alaplében.
- Turmixold össze, add hozzá a kókusztejet és a gyömbért.
9. Tejfölös gombaleves
Hozzávalók:
- 300 g csiperke vagy vargánya
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 liter alaplé
- 200 ml tejföl
- 1 ek liszt
- Só, bors, petrezselyem
Elkészítés:
- Pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a szeletelt gombát.
- Öntsd fel alaplével, főzd 20 percig.
- Keverd össze a tejfölt liszttel, és habarj vele.
10. Káposztaleves füstölt szalonnával
Hozzávalók:
- 500 g savanyú káposzta
- 200 g füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 liter alaplé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk pirospaprika
- Só, bors
Elkészítés:
- Pirítsd meg a szalonnát és a hagymát.
- Add hozzá a káposztát és az alaplevet.
- Főzd 40 percig, és tálald tejföllel.
Melyiket próbálod ki először?