A barna cukor tényleg jobb, mint a hagyományos fehér cukor?

Napjainkban egyre több, olyan embert figyelhetünk meg, akik komolyan veszik az egészségtudatos táplálkozást. Így az étkezéseik során igen alaposan oda figyelnek arra, hogy a megfelelő alapanyagokat használják fel.

[wp_ad_camp_1]

Mi most annak próbáltunk utána járni, hogy a barna cukor ténylegesen jobb-e a fehér cukornál. A kristálycukor káros hatásairól már rengetegen írtak, és akit érdekelt rengeteget olvashatott róla. Mint már megszokhattuk egy jó marketing szinte mindenre képes. Így van ez a barnacukor esetén is. Ténylegesen elmondhatjuk, hogy van némi különbség a kettő cukor között, ám ez mégsem azt jelenti, hogy az egyik sokkal egészségesebb a másiknál. A fehér kristálycukrot cukorrépából állítják elő, A nádcukrot, pedig a trópusi vidéken termesztett cukornádból. Ám annak ellenére, hogy különböző növényből állítják elő, mindkettőből származó cukor kémiai szempontból teljesen azonos, ugyanis szachárózt tartalmaznak. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy a barna, illetve a fehér cukor hasonló kalória tartalmú. A kettő cukor között csak három különbség van, melyek a következők: íz, szín és az elkészítési eljárás.

Barna cukor vs fehér cukor

Barna cukor vs fehér cukor

A barna cukor mellett sokan azért érvelnek, mivel a fehér társával szemben kevesebb kémiai folyamaton megy keresztül. Ám, akik eddig azt hittél, hogy a barnacukorral ilyen egészségesen járnak el kell, hogy vegyük a kedvüket, mivel a legtöbb esetben a barna cukrok attól barnák, hogy melaszt adnak hozzá. Az viszont igaz, hogy a barna cukor a melasz hozzáadásának köszönhetően egy leheletnyivel több ásványi anyagot tartalmazz. Viszont ettől eltekintve ugyanolyan egészségügyi kockázatokkal járhat együtt a fogyasztása, mint a fehér cukor esetében. Így a szomorú igazság, hogy barna vagy fehér, épp mindegy, mert ugyan annyi kalóriát tartalmazz.