A csivava bemutatása

Igen népszerű a kutyatartók körében a Csivava, mely kis mérete miatt lakásban is könnyen tartható. Mexikóból származik, onnan került az Amerikai Egyesült Államokba, majd Európába. Élénk természetű, temperamentumos fajta, ugatós és harcias, akár a nagyobb kutyáknak is nekiugrik.

[wp_ad_camp_1]

Kiváló jelzőkutya, nagyon jó a hallása, környezetét élénk figyelemmel kíséri, a betolakodókat hangos utazással jelzi. A csivava kutya apró termetű, maximum 20 centiméteres marmagasságú eb. Kis termete ellenére általában 9-12 éves koráig él. Létezik belőle rövidszőrű és hosszúszőrű változat is. Mindenféle színben előfordul, a tenyésztés során egyedül a merle színváltozat nem engedélyezett. A macskákkal általában jól kijön, az idegeneket bizalmatlankodva szemléli. A nyüstölést nem igazán kedveli, ezért kisgyermekek mellé nem igazán ajánlott, mert könnyen odacsíphet.

Csivava kutya

Csivava kutya

Szeret utazni, kis helyen is elfér és keveset eszik, azaz tartása a pénztárcánkat sem terheli meg túlságosan. Nagyon könnyen tanítható, értelmes kutya, ezért ajánlott felkeresni vele kutyaiskolát is. Megtanulja és szívesen teljesíti gazdája parancsait. Csak ellenőrzött tenyésztőtől vásároljunk kiskutyákat, különben rövid életű és nem megfelelő egészségi állapotú kutyát kapunk. Etessük minőségi állateledellel és ne ételmaradékokkal, így bizonyosan hosszú évekig velünk lehet csivava kutyánk. Jól gondoljuk át, hogy tudunk e róla megfelelően gondoskodni, hisz legalább 10 évig társunk lesz a mindennapokban.