A Deinopidae pókok lábukkal „hallják” a levegőben szálló zsákmányt

Az éjszaka sötétjében uralkodó, nagy szemű Deinopidae pókok lógnak a pókhálókon, hogy megragadják zsákmányukat. De ezek a pókok pontosan meg tudják fogni a mögöttük repülő rovarokat is, ráadásul a Cornell Egyetem tudósai most megerősítették, hogyan.

[wp_ad_camp_1]

Egy új tanulmányban a kutatók megerősítették, hogy ezek a pókok a láb hegyén lévő érzékelőket használják különféle frekvenciájú hangjelzések felismerésére akár 6 méter távolságból is. Ezek a jelek a másodpercek töredékéig hallhatók és a gyanútlan levegőben szálló rovarokra le is csapnak a pókok, lecsapják, hogy hálóba szőjjék őket, majd megebédeljenek. “Ezek a pókok finomhangolják az érzékszerveket és lenyűgöző vadászati ​​stratégiát alakítanak ki” – mondta Jay Stafstrom vezető író, Ronald Hoy laboratóriumi posztdoktori kutató, a Cornell neurobiológiai és viselkedési professzora. “Ezeknek a pókoknak hatalmas a szeme, így éjszaka láthatnak és elkapják a dolgokat a földről, ráadásul elég jól hallanak”, észlelik a hangokat a lábközépi szervükön keresztül, így ezek a pókok kiválóan elkapják a zsákmányt a levegőből is.”

A Deinopis spinosa olyan éjszakai élőlény, amely főleg az Egyesült Államok délkeleti részén található meg. Míg az emberek ismerik a gömbhálót létrehozó pókokat, ez a faj személyes, homályos hálókat készít és a kutatók szerint az erős, ragadós selymet használja, úgy mint egy baseballkesztyűt. A pókoknak nincs fülük, de a lábuk hegyének közelében elhelyezkedő lábközépszervnek köszönhetően a hangok széles skáláját érzékelik. Stafstrom összegyűjtötte ezeket a pókokat, és elhozta őket Gil Mendához, Hoy laborjának posztdoktori kutatójához, aki mind az agyukból, mind a lábukból feljegyezte az idegi aktivitást. Tiszta hangfrekvenciákat játszott a pókoknak, és megjegyezte, hogy a pók idegsejtjeit izgatta a különbségtónus.