A depresszió jelei

Sajnos a depresszió olyan betegség, ami nagyon sokakat érint és súlyos következményekkel járhat, így nem lehet eleget beszélni róla. Rendkívüli jelentőséggel bír, hogy a jeleit minél korábban felfedezzük, akár magunkon, akár a szeretteinken és megfelelő segítséget találjunk a problémákra. Noha a depressziónak általános jelei vannak, a felismerés mégsem minden esetben egyszerű. Érdemes alaposabban megvizsgálni, hogyan ismerhetjük fel megbízhatóan ezt a betegséget.

[wp_ad_camp_1]

A depresszió egyik legjellemzőbb megnyilvánulása a teljes érdeklődés elvesztése; ez vonatkozhat a mindennapi életre, a munkára vagy az ambíciókra. A depresszióban szenvedő beteg sok esetben olyannyira nemtörődömmé válik, hogy a környezetét is teljesen elhanyagolja; nem takarít, nem mos, nem tart rendet maga körül.

Mindeközben teljesen elveszíti az örömre való képességét. Egyszerűen képtelenné válik a felhőtlen örömre, nem találja meg sem az apró, sem a nagyobb örömök okozta boldogságot. A legtöbb esetben ehhez önértékelési problémák is társulnak, ami az általános szomorúság mellett tovább nehezíti a beteg helyzetét.

Depresszió

Depresszió

A gondok kihatnak a pihenési szokásaira. Rendszerint alvászavarok jelentkeznek, amik általános fáradtsághoz vezetnek. A betegség ettől függetlenül is elszívja a beteg minden energiáját, így egyre kevesebb ereje marad a gondokkal való szembenézésre. A legsúlyosabb esetekben a beteg fejében egyre gyakrabban jelennek meg a halállal kapcsolatos gondolatok. Bizonyos esetekben ezek a gondolatok az öngyilkosság felé terelődnek, ami olykor tragikus következményekkel jár. Mindezek fényében, illetve az életminőség javítása érdekében különösen fontos a depresszió mielőbbi felismerése, valamint a szakszerű segítség mielőbbi igénybevétele.