A fiatal bőr titka: a hialuronsav

A legtöbbször észre sem vesszük, ám rengeteget teszünk azért, hogy roncsoljuk a bőrünk állapotát. A táplálkozás és a folyadékbevitel mellett ugyanis számtalan olyan tényező van, ami a korai öregedésért, és a ráncok elszaporodásáért felelőssé tehető.

Elsőként mindjárt ott a túlzásba vitt napozás. Sajnos napjainkban már az is elég, ha a magas UV-sugárzás mellett egyáltalán a szabadban tartózkodunk bármiféle fényvédő használata nélkül. Hosszú távon ez ráncosodáshoz, illetve a bőr károsodásához vezet, az állapot pedig visszafordíthatatlan. Noha sokan úgy gondolják, a szolárium nem épp a legmegfelelőbb helyettesítője a napfürdőnek, hiszen ugyanúgy roncsolja a bőrt, akárcsak a dohányzás, illetve a túlzott alkoholfogyasztás is. Az ok aránylag egyszerű, hiszen a feszességért elsősorban a nedvesség – azaz a víz – felelős. Minél kevesebbet tartalmaz a bőrünk, annál kevésbé tűnik rugalmasnak.

Ez azonban egy bonyolult és összetett folyamat, így kizárólag folyadékpótlással sajnos nem megelőzhető a károsodás. A hialuronsav azonban nem véletlenül vált annyira felkapottá az elmúlt években, hisz ha rendszeresen fogyasztjuk, azzal tényleg sokat tehetünk bőrünk megóvása érdekében. Persze ez sem csodaszer, sőt, tulajdonképpen csak két dologért felel a szervezetünkben. Egyrészt kenőanyagként funkcionál – emiatt az ízületek működésében elengedhetetlen a szerepe -, másrészt pedig rendkívül hatásos vízvisszatartó, e tulajdonságának köszönhetően pedig eredményes vehetjük fel vele a harcot a ráncok ellen. Minél optimálisabb ugyanis a hialuronsav szintje a szervezetünkben, annál több vizet képes megkötni a bőrben, így pedig sokáig megőrzi annak feszességét. Ezzel együtt természetesen elengedhetetlen, hogy kizárjuk azokat a tényezőket, amik roncsolják a szöveteket, mert hosszú távon sajnos nem őrizhetjük meg a bőr rugalmasságát, ha az folyton károsodásnak van kitéve.