A golyóstoll története

A golyóstoll, egy festékkel töltött csövecske, melynek a végén forog egy golyó, ami felveszi a tintát, és ennek segítségével ír. A legenda szerint, ez az ötlet a véletlennek köszönhető. Egyszer egy magyar feltaláló íróasztalán felborult egy tintásüveg. Az ott tartott apró golyócskák végiggurultak a tintán, amik nyomot rajzoltak az asztalára.

[wp_ad_camp_1]

Bíró László József Budapesten született, 1899. szeptember 29-én. Magyar újságíró, festőművész és feltaláló. Nevét a golyóstoll tette híressé, mely a legismertebb találmánya. Ez mellett, még több mint 20 találmánya volt, bár ezeknek csak kis része került alkalmazásra, viszont a tudósok a későbbiekben ezeket felhasználták saját találmányaiknál. Bíró újságíróként dolgozott, de a festészet is nagyon érdekelte. Az első golyóstollat, az 1930-as években fejlesztette ki Budapesten. Ehhez az újságok nyomásánál alkalmazott tintát használta, ami gyorsabban száradt, mint a töltőtollba való tinta, és nem is piszkolt, maszatolt. Ez egy sűrűbb tinta volt, mint az eddig megszokottak, ezért egy kis golyót szerkesztett a tollba, ami levezette a tintát az aljára. Ahogy a tollat a papíron mozgatták, a golyó úgy forgott és vette fel a tintát, amit a papírra kent.

Golyóstoll

Golyóstoll

Az első golyóstoll szabadalmát, töltőtoll néven, 1938-ban jegyeztette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnál. Bíró László később Argentínában telepedett le és itt tovább kísérletezett az íróeszközzel. Töltésére itt, öntvényrepedést jelző festéket alkalmazott. Argentínában 1943-ban, nyújtotta be szabadalmi kérelmét, a kifejlesztett golyóstoll találmányára. Az első, eladásra gyártott darabokat 1945-től, Eterpen néven forgalmazták. Az új íróeszköz, Biropen néven, hamar szétterjedt az egész világon. Nevéhez fűződik még a golyós dezodor, mely ma is, az általa kidolgozott elmélet alapján működik.