A grúz gasztronómia

A grúz konyha nem sokaknak jut eszébe, és még attól is kevesebben ismerik igazán. Pedig a grúz gasztronómia igen sokszínű, és a frissességéről, változatosságáról és a nagy múltjáról híres. Nem is lehetne teljes értékű grúz szakácskönyvet írni, hiszen minden recept a családokon belül öröklődik, így egy étel többféleképpen is készülhet.

[wp_ad_camp_1]

A grúz konyha alapfogalma a bőség, hiszen itt mindig valóban bőségesen kerül az asztalra az ételből. Az adagok messze nagyobbak, mint azt az európai ember megszokta. A kínálat pedig olyan hatalmas, hogy szinte végig sem lehet kóstolni a menüsort. Köreteket nem igazán használnak, azonban mindig kerül az asztalra friss fűszernövény, amelyet nyersen, esetleg sózva fogyasztanak el. Ugyancsak rengeteg friss zöldség és gyümölcs kerül az asztalra. Paradicsom, paprika vagy éppen uborka nélkül szinte elképzelhetetlen is lenne Grúziában az étkezés. Az olyan gyümölcsök pedig, mint a gránátalma vagy a rengeteg citrusféle még a desszertet is képesek helyettesíteni, amit egyébként nem is igazán készítenek. Ha néhány jellegzetes grúz ételre lennénk kíváncsiak, akkor mindenképpen meg kell említenünk, a hacsapurit, amely valójában a helyi kenyér, amely nagyon sok változatban készíthető.

Grúz konyha

Grúz konyha

Ez egy sajttal készült lapos tésztaféle, amelybe joghurtot és néhol tojást is kevernek. A hinkali szintén egy olyan étel, amellyel mindenkinek meg kell ismerkednie, ha érdeklik a grúz ételek. Ez egy darált bárány- és marha- vagy sertéshússal töltött tésztabatyu. Ezeken felül pedig kimondottan jellemzőek a grúz konyhára a mártások és szószok, amelyek a legkülönfélébb alapanyagokból készülhetnek. Szinte minden fogáshoz tudnak kínálni valamilyen mártást. A joker alapanyaguk pedig a dió, amelynek a felhasználási módjai szinte végtelenek, ha Grúziáról van szó. A grúz nemzeti konyha tehát egy olyan ékkő, amellyel érdemes megismerkedni. Grúzia az ételek Kánaánja, ahol egy rendes étkezésnek órákig kell tartania. A gasztronómia szerelmeseinek tehát kötelező célország Grúzia.