A gyakori megfázás okai és megelőzése

Évente legalább egyszer-kétszer mindenkivel előfordul, hogy egy erősebb megfázás egyszerűen leveri a lábáról. Nincs ebben semmi furcsa vagy szokatlan, különösen a hűvösebb évszakokban, hiszen a drasztikus hőmérséklet változás sokszor nagymértékben hozzájárul az ilyen típusú betegségek kialakulásához.

[wp_ad_camp_1]

Igazság szerint az sem ritka, hogy valaki épp a nyári kánikulában fázik meg, hiszen ilyenkor is fellép a gyakori hőmérséklet ingadozás problematikája, főleg, ha a munkahelyünkön például van klíma, így ott tegyük fel 25 fok van, míg odakinn legalább 35. Ha viszont az átlagosnál gyakrabban kényszerít minket ágyba megfázás, annak bizony számos oka lehet. A gyakori megfázás elsősorban a kisgyermekeket, az idős embereket és az egyéb betegségekből lábadozó, legyengült immunrendszerű személyeket érinti. A megfázást – akárcsak az összes többi nem genetikai betegséget – sokkal könnyebb és gazdaságilag kevésbé megterhelő megelőzni, mint kigyógyulni belőle. A legfontosabb teendő az immunrendszer erősítése! Mindehhez persze a megfelelő életmód segíthet hozzá: a helyes, egészséges táplálkozás, amelynek a friss gyümölcsök és zöldségek is a részét kell hogy képezzék, valamint az elegendő pihenés, amely egyénenként változik, de átlagosan nagyjából hét óra alvást jelent.

Megfázás

Megfázás

Ha nem szeretnénk mi is megfertőződni, akkor jobb, ha ritkán tartózkodunk túlzsúfolt, zárt helyeken, ha mégis kénytelenek vagyunk ilyen légtérben létezni, akkor fontos, hogy szellőztessünk, amilyen gyakran csak lehetséges. És végül, de nem utolsó sorban: igyekezzünk kerülni a stresszt. Köztudott, hogy a stressz számtalan betegség hátterében húzódik meg, nincs ez másképp a megfázás esetében, a stressz ugyanis túl sok energiát emészt fel feleslegesen, ettől a szervezetünk legyengül és védtelenné válik minden féle külső hatással szemben. Próbáljuk tehát betartani a fentiekben felsoroltakat, ám amennyiben mindent megtesz az egészsége érdekében, a probléma viszont mégis gyakorta jelentkezik, érdemes felkeresnie egy orvost, hogy kiderítsék, milyen egyéb egészségügyi probléma állhat a gyakori megfázás hátterében.