A gyümölcsbor otthoni elkészítése

Most röviden megismertetjük Önt, hogy milyen módon készíthet akár saját otthonában is igen finom nedűt, azaz gyümölcs bort. Ha található az Ön kertjében gyümölcsfa, akkor nem kell a piaci kofák segítségéhez folyamodnia. Szüreteljen, és máris kezdődhet a gyümölcsbor készítés. Olyan gyümölcsökben érdemes gondolkodnunk, amelyek igen lédúsak.

Ilyen lehet az alma, a körte, a szeder, a ribizli, az áfonya vagy akár a meggy és a szilva. Természetesen ez függ attól is hogy amikor a bort készíti éppen mi érik kertjében. A borkészítés nem évszakhoz kötött így mindig feldolgozhatja a kertjében feleslegessé vált gyümölcsüket.

Az almabor esetében kilogrammonként egy kiló cukorral kell számolnunk és ehhez 5 liter vizet kell adnunk. Az almát legelőször is meg kell tisztítani. Az alapos mosás után eltávolítjuk a magházat, a férges vagy sérült részeket. Újabb mosás után következhet a reszelés vagy a darálás. Ki melyik módszert kedveli!

Gyümölcsbor

Gyümölcsbor

Az 5 literes befőttes üvegekbe beleöntjük a pépet. A cukrot vízben feloldjuk és ráöntjük a befőttes üvegbe helyezett almára. Az üvegeket fedjük le konyharuhával. Az erjedés mindössze 8-10 napig tart. Ha megkavarjuk a levet és már nem habzik, akkor az erjedés folyamata befejeződött. Ezután az egész mennyiséget át kell szűrni, majd visszaönteni az üvegekbe.

Körülbelül egy hónap alatt fog teljesen letisztulni, amikor következhet a fejtés. A lefejtett gyümölcs bor most már üvegekbe tölthető és bedugaszolható. A dunsztolás 60 fokon zajlik, amelyet 4-5 órán keresztül kell végezni. Az elkészült gyümölcsbor így 1-2 évig biztosan eláll!