A kertészkedés még az egészségnek is jót tesz

Aki eddig kötelező munkaként tekintett a kertészkedésre, itt az ideje, hogy megváltoztassa a nézőpontját. Számos tanulmány fejtegeti a kerti munkák egészségre gyakorolt előnyeit, sőt, egyre több kutatás világít rá arra, hogy a kertészkedés még a szellemi és a lelki feltöltődéshez is kiváló módszer.

[wp_ad_camp_1]

Aki nem sportol rendszeresen, már napi 30 percet a kertben eltöltve erősítheti az izmait, ízületeit, megőrizheti a rugalmas mozgást, csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, hozzájuthat a szükséges D-vitamin mennyiséghez, emellett megelőzheti a csontritkulást is. Kerti munka közben nagy izomcsoportokat mozgatunk meg és folyamatosan nyújtógyakorlatokat végzünk. A fűnyírás, a gereblyézés, a vízzel teli vödrök cipelése karban tartja az egész testet. Átlagosan 300 kalóriát égetünk el egy óra alatt, ha intenzíven kertészkedünk.

Kertészkedés

Kertészkedés

Egy kutatás szerint a kertészek boldogabbak, mint azok, akik sohasem tevékenykednek a szabadban. Ősidők óta tudjuk, hogy a szép környezet, a fák és a virágok nyugtatólag hatnak az emberre, egy gyönyörű kert tökéletes hely a feltöltődéshez, relaxáláshoz. Amint hozzáfogunk a kertészkedéshez, a napi gondok kiröppennek a fejünkből és már csak az adott feladatra, a növények gondozására koncentráltunk.

Hogy a kert számtalan előnyét élvezhessük, nem kell rögtön egy óriási birtokot vásárolni. Egy kis konyhakert is pontosan megfelel a célnak, hogy testileg és lelkileg is felfrissülhessünk.