A korai kutatások szerint az éghajlatváltozás több halva születést okozhat

A tudósok azt vizsgálják, hogy a növekvő globális hőmérséklet több halálhoz vezethet születéskor, mondván, hogy további tanulmányokra van szükség a témában, amikor az éghajlat változik. A Queenslandi Egyetem Föld- és Környezettudományi Iskolájának és a Mater Kutatóintézet kutatói 12 tanulmányt tekintettek át, és megállapították, hogy a terhesség egész ideje alatt a szélsőséges környezeti hőmérsékleti expozíció növelte a halva születés kockázatát, különösen a terhesség végén.

[wp_ad_camp_1]

Az UQ PhD-jelöltje, Jessica Sexton elmondta, hogy bár ez nagyon korai kutatás volt, mégis kimutatta, hogy lehetséges összefüggés van a halvaszületés és a terhesség alatti magas és alacsony környezeti hőmérsékleti expozíció között. Összességében úgy tűnik, hogy a halva születés kockázata növekszik, ha a környezeti hőmérséklet 15 Celsius fok alatt van és 23,4 Celsius fok felett van, a legnagyobb kockázat 29,4 Celsius fok felett van – mondta Sexton. „A becslések szerint a halva születések 17-19 százaléka a terhesség alatti extrém meleg és hideg hőmérséklet krónikus kitettségének tudható be.” És mivel a világ hőmérséklete az éghajlatváltozás következtében emelkedik, ez a kapcsolat globálisan növelheti a halva születés valószínűségét. „De ezek a megállapítások a rendelkezésre álló nagyon korlátozott kutatásokból származnak, ezért a kismamáknak nem szabad aggódniuk – még mindig rengeteg nyomonkövetési kutatásnak kell megtörténnie.”

Dr. Scott Lieske környezettudós elmondta, hogy az eredmények azt sugallják, hogy a hőmérséklet emelkedésével a fejlődő világban élő nők kell érezzék a következményeket. Évente több mint kétmillió gyerek születik halva szerte a világon, a legtöbb előfordulás alacsony forrásigényű körülmények között történik „- mondta Dr. Lieske. „Ezeket a szegényebb országokat nemcsak aránytalanul érinti már a halva születés, hanem a klímaváltozás is aránytalanul érinti őket.