A körömvirág gyógyhatásairól

Számos olyan növény terem hazánkban, amelyeknek gyógyhatása van. Az alternatív orvoslás már évezredek óta része az emberiségnek, napjainkban azonban már egyre kevesebben ismerik ezeket a fajta gyógymódokat. Az egészségünk megőrzése érdekében azonban, nem árt ha tudjuk, hogy milyen gyógynövényekből készült szerek jelentenek gyógyírt egy betegségre. A körömvirág is egy olyan növény, melynek számos jótékony hatása van a szervezetre.

[wp_ad_camp_1]

A körömvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség. Nevét onnan kapta, hogy a magva leinkább a köröm hajlított ívéhez hasonlít. Botanikai neve (calendula) pedig arra utal, hogy több hónapon keresztül egyfolytában virágzik. Kedvelt kerti növény, amely vadon nem fordul elő. Alacsony tápanyag igényű, a napos-, mérsékelten nedves helyeket kedveli. Egy olyan gyógynövényről van szó, amelyet már az ókorban ismertek és előszeretettel használtak. A körömvirágot külsőleg és belsőleg egyaránt fel lehet használni és számos gyógyhatása van.

Körömvirág

Körömvirág

A középkorban is előszeretettel alkalmazták a májbetegségek gyógyítására. Élénkítő és görcsoldó hatása van, alkalmazzák köhögésnél, asztmánál, álmatlanságnál, szorongásos állapotnál is. Ezek mellett gyulladásgátló, fertőtlenítő és antibakteriális hatása is van. A növényből készült tea fogyasztása kiváló megoldás fertőzéses májgyulladás esetén. Vértisztításra, lázcsillapításra és görcsoldásra egyaránt alkalmazható. A körömvirágból készült kenőcs alkalmazása kifejezetten ajánlott visszértágulatra, szívasztmára, fülzúgásra, körömgyulladásra, műtéti hegre, sebekre stb. A körömvirág esszenciás borogatások gyors javulást hoznak sebeknél, roncsolódásoknál.  Láthatjuk tehát, hogy a körömvirág tulajdonképpen egy csodanövény, amely rengeteg problémára gyógyírt jelent.