A kritikusan veszélyeztetett fűrészesráják száma egyre növekszik Miami vizeiben

A Miami Egyetem (UM) Rosenstiel Tengerészeti és Légkörtudományi Iskolájának, valamint az Országos Óceáni és Légköri Igazgatóságnak (NOAA) a tudósai által vezetett új, közös kutatás azt bizonyította, hogy a floridai Miami parti vizeken egyre több kritikusan veszélyeztetett kisfogú fűrészesrája található. Ez egy olyan terület, ahol ennek a ritka fajnak a rendszeres jelenléte eddig nagyrészt dokumentáció nélküli volt.

[wp_ad_camp_1]

Az új eredmények egy NOAA kezdeményezés részét képezik, amely támogatja és javítja a kicsifogú fűrészesráják helyreállítását a Biscayne-öbölben és annak környékén, a Miami parti lagúnában, amelyet a NOAA 2015-ben Habitat Focus Area-nak nevezett ki. Egy cápaszerű hal, a kisfogú fűrészesrája (Pristis pectinata) egyedülálló a hosszú lapos orra miatt, amelynek mindkét oldalán nagyjából 22-29 fog található, és amelyet zsákmány felderítésére és fogására használnak. A faj elérheti a 16 láb hosszúságot. A NOAA becslése szerint az amerikai vizeken a kisfogú fűrészesrája populációja 95% -kal csökkent a túlhalászás, és a part menti fejlődés fokozódó élőhely-veszteségének kombinációja miatt. A kutatócsoport 1895-ből származó megfigyelési nyilvántartásokat és a fűrészhalak legutóbbi találkozásait állította össze a Biscayne-öböl élőhelyének fókuszterületén.

„Elemzésünk azt mutatta, hogy a megfigyelések exponenciálisan növekedtek az elmúlt évtizedekben, sőt egyes eredmények alapján úgy tűnik, hogy visszatérő éves látogatásokat tesznek” – mondta Laura McDonnell, a tanulmány vezető szerzője és az UM Abess ökoszisztéma-tudomány és -politikájának doktorandusz hallgatója. „Ezek a megállapítások azt mutatják, hogy a kisfogú fűrészesrája bizonyos rendszerességgel használja ezeket a vizeket, nagyrészt észrevétlenül a nyilvántartások összeállítása előtt. „Az azonban továbbra sem ismert, hogy a fűrészesráják mennyire használják a Biscayne-öbölt, és miért fordulnak elő itt”.