A különleges arab világ

Az arab országok különleges világa, kultúrája és hangulata sokakat vonz. Ugyanakkor az európai szokásoktól, normáktól és kultúrától meglehetősen eltérő az arab világ, így pár dologgal nem árt tisztában lenni, ha arab országba szeretnénk utazni, hogy még véletlenül se sértsünk meg valakit és ne keltsünk feltűnést.

Arab országok közé összesen huszonkét ország tartozik. Ezek közt vannak szigorúbb és enyhébb szemléletű országok, azonban összességében elmondható, hogy teljesen más kultúrájú és szemléletű országok, mint az európaiak, ezért jobb kerülni a feltűnést és érdemes néhány alapvető dologgal tisztában lenni. Az arab országok eltérő mértékben szigorúak az öltözködés tekintetében, az azonban összességében elmondható, hogy a vállakat, karokat és a térdeket takarni kell. Az ujjatlan felső és a rövidnadrág csak a tengerparton jöhet szóba, vallási helyszíneken, de még városnézés alkalmával sem jó választás. Nem kell feltétlenül muszlim ruhába öltözni, ám mindenképp ellenőrizni kell, hogy a cél országban milyen szabályok érvényesek, hogy semmi esetre se sértsük meg a helyieket. Apróság, de érdemes tudni, hogy az iszlám a bal kezet tisztátlannak tartja, így érdemes a lehető legtöbb dologhoz a jobb kezet használni.

Az arab országok kapcsán köztudott, hogy nem fogyasztanak sertéshúst. Kevésbé köztudott, hogy pikkely nélküli tengeri állatokat és húsevő állatokat sem. Az arab országok jelentős részében tiltott az alkohol fogyasztás, különösen nyilvános helyeken, a mecsetek közelében. Éppen ezért elképzelhetetlen, hogy a város nézés egy üveg sörrel a kezünkben történjen. Az arabok vendéglátás során mindig teával, kávéval és harapnivalóval kínálják a vendégeket, amit nagy tiszteletlenség visszautasítani. Jobb elfogadni, hiszen ezzel a tiszteletüket és barátságukat mutatják ki.