A laktózérzékenység betegség?

A laktózintolerancia vagy más néven tejcukor-érzékenység egy, a szervezetben lévő enzim, a laktáz hiánya miatt kialakuló tünetegyüttes, amely a lakosság 30 százalékát is érintheti. A laktáz alakítja át a tejben és tejtermékekben előforduló tejcukrot a vékonybélben felszívódó egyszerű cukorrá.

[wp_ad_camp_1]

Az enzim hiánya laktózintoleranciát okoz, a tejcukor nem emésztődik meg és különféle emésztőrendszeri panaszokat okoz. Laktózérzékenység esetén a tejcukor a bélbe vizet szív és a tejfogyasztás követően rövid időn belül hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok rövid láncú zsírsavakra, majd hidrogénre és széndioxidra bontják le, haspuffadást okozva és fokozva a bélgázképződést. Laktózérzékenység esetén a tejcukor vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le, a hasmenés mellett fokozva a haspuffadást, bélgázképződést.

A laktózérzékenységnek különböző szintjei vannak. Van, akinél nem okoz problémát egy pohár joghurt vagy fagylalt elfogyasztása, másoknál egy fél pohár tej is kiválthatja a panaszokat. A tünetek gyakran a tejfogyasztás után egy órán belül jelentkeznek, főleg emésztőrendszeri eredetűek. Jellemző az alhasi fájdalom, a fokozott gázképződés, a puffadás, a gyomorfájdalom és a hasmenés, de gyakran előfordul hányinger, fejfájás, a köldök körüli görcsös fájdalom is. A laktózérzékenység első tünetei jellemzően 20-40 év körül jelentkeznek, de idősebb korban olyanoknál is előfordulhat, akik korábban probléma nélkül meg tudták emészteni a tejtermékeket. Egyes kutatók nem betegségnek, hanem természetes folyamatnak tekintik az életkor előrehaladtával csökkenő enzimszintet. A tejcukor-érzékenység kezelési módja a tejtermékek fogyasztásának elhagyása.