A legszebb karácsonyi vásárok Romániában

Európa karácsonyi vásárai világszerte híresek, és évente számtalan turistát vonzanak. Emellett töretlen kapcsolatot jelentenek a kontinens múltjával. Az alábbiakban felsoroljuk az idei év legjobban várt karácsonyi vásárait Romániában.

Romániában a hagyomány sokkal frissebb, mint máshol. Az első hivatalos karácsonyi vásárra 2007-ben került sor Nagyszebenben, és ez nem véletlen, hiszen az erdélyi város Románia legerősebben kötődik a Romániában élő németek egykor nagyszámú csoportjához. Abban az évben Nagyszeben Európa Kulturális Fővárosa címet élvezte, a karácsonyi vásár szervezésében pedig a romániai osztrák nagykövetség is partnere volt a helyi hatóságoknak. Egyre több ilyen piac jelent meg országszerte, és azóta számos romániai városban bevett hagyománnyá vált. A bukaresti városháza idén karácsonyi vásárt hoz létre az ARCUB, a PROEDUS és a CREART kulturális rendezvényeket szervező csapatai révén. A vásárra november 30. és december 26. között kerül sor, és karácsony második napján ér véget.

A gyönyörű temesvári Győzelem tér ad otthont az idei karácsonyi vásárnak, amely december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén kezdődik, és az újév után, január 2-án ér véget. Az első koncert a piac területén december 1-jén lesz, ill. lesz román hagyományos zene és Voltaj pop rock koncert is. Nagyszeben a karácsonyi vásárok igazi trendalapja, 15. alkalommal rendezi meg a rendezvényt a város Főterén, amelyet ragyogó karácsonyi fények borítanak majd. A Mikulás műhelye ismét szeretettel várja a gyerekeket, és korcsolyapályát is kialakítanak itt. A kikapcsolódás a fő témája az idei kolozsvári karácsonyi vásárnak. A szervezők arra kérik az idelátogatókat, hogy felejtsék el gondjaikat, és csatlakozzanak hozzájuk másfél hónapig dallal, ujjongással és történetekkel a kolozsvári Unirii téren.