A lenmag jótékony hatásai a szervezetre

A lenmagot nagyjából 6000 éve fogyasztják az emberek. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez volt a világon először termesztett úgynevezett superfood. A lenmag számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de legfőképpen az emésztéssel van jótékony hatással.

[wp_ad_camp_1]

Továbbá szépíti a bőrt, csökkenti a koleszterin szintet és az édességutáni vágyat is egyaránt. Ráadásul összhangba hozza hormonrendszert és segíti a fogyókúrát. A lenmagot szinte mindenki felismeri, kicsi barna, és az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nagyon gazdag a növényi alapú omega-3 zsírsavban. A másik jó tulajdonsága pedig, hogy a táplálkozásunkban első számú forrása a lignánoknak. A lenmagban körülbelül hétszer több lignán található, mint a második helyen álló szezámmagban. A lignán a női hormonok egyensúlyban tartásáért a felelős. A lenmagban nagyon magas mennyiségben megtalálható B6 vitamin, vas, kálium, réz, cink és még 3 evőkanálnyi lenmagban megtalálhatunk 6,388 mg Omega-3 vitamint, 8g rost, 6g fehérje, 31%RDA B1 vitamin, 35% RDA Mangán, 30% RDA Magnézium, 19% RDA Foszfor, 10% RDA Szelén.

Lenmag

Lenmag

A lenmag nagyon gazdag oldható és oldhatatlan rost tartalma, amely támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatit. Továbbá zsírégető hatással bír és nagyban enyhíti az édesség utáni vágyat. Ajánlott a napi 30-40 gramm fogyasztása. Amennyiben egészséges hajt és bőrt szeretnénk, illetve erősebb körmöket akkor ajánlott a napi 2 evőkanál lenmag, vagy az 14 evőkanál lenmagolaj fogyasztása. Az USA-ban megállapították, hogy a lenmag csökkenti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást, illetve természetes csökkenti a koleszterin szintet. Ráadásul a lennel nagyszerűen helyettesíthetőek a gluténtartalmú gabonafélék. A glutén érzékenyek számára a gluténtartalmú ételek fogyasztása gyulladást okozhat, ám a len fogyasztása csökkentheti azt.