A macska lakásban való nevelése

A macska örökbefogadását többször és alaposan át kell gondolni, hiszen egy cica akár 12-16 éven keresztül is eléldegélhet. Természetesen sokkal egyszerűbb egy macskát lakásban nevelni, mint egy kutyát, azonban a cicáknak is szükségük van a szeretetre, törődésre, gondoskodásra.

[wp_ad_camp_1]

Semmiképp se vállalja a macska lakásban való nevelését az a személy, aki allergiás az állat szőrének hullása következtében elszaporodó poratkákra, valamint az ürülékükre. Fontos, hogy a cica és gazda között rövid idő alatt kialakuljon a személyes kapcsolat, hiszen az állat minden egyes nap igényli a simogatást, közös játszadozásokat. Bizonyára mindenki tudja, hogy a macska is, minden állathoz hasonlóan csak akkor érzi magát jól, ha rendszeresen ápolva van, valamint, ha körülötte is tisztaság van. A cica lakhelyének rendbe rakására, a macskalom kitakarítására, az állat szőrének ápolására minden nap sor kell kerüljön. A macska örökbefogadása előtt érdemes arra is gondolni, hogy a cicanevelés, otthoni tartása költségekkel jár.

Macska - lakás

Macska – lakás

Egy házi macska is éppúgy tud aranyos, kedves lenni, mint egy perzsa-, sziámi fajtájú macska. Természetes az örökbefogadás előtt meg kell határozni, hogy milyen fajtájú, nemű, életkorú állatot szeretne a lakásban nevelni. Legtöbb esetben az emberek az első pillantáskor megérzik, hogy melyik az a megálmodott macska, amelyről gondoskodni szeretnének. A fiú macskák esetében fontos a mihamarabbi ivartalanítás, mert enélkül naponta szembe kell nézni a gazdinak a szökésekkel, területjelölgetéssel. Az ivartalanítástól nem kell megidegenedni, hiszen napjainkban ez a művelet is a rutinműtétek közé sorolható. A lány cicák sokkal békésebbek, csupán a tüzelési időszakban hallható nyivákolásuk lehet bosszantó.