A magas vérnyomás veszélyei

A napjainkban népbetegségnek számító magas vérnyomás nem csak az általa okozott rossz közérzet apropóján érdemel figyelmet, hanem a számos egészségügyi kockázat miatt is, melyek következményei lehetnek. Legnagyobb veszélynek az erek falának károsodása bizonyul.

[wp_ad_camp_1]

Az erek elváltozása érintheti az agyat, a szívet, a vesét és a szemeket is, ennek függvényében jelentkeznek a panaszok. Abban az esetben, ha a tartósan magas vérnyomás hatásár vérrög képződik, stroke következhet be. A szélütés néven is ismert jelenség részleges vagy teljes oxigénhiányt okoz az agyban, ami vérellátási zavarokhoz és akár súlyos következményekhez is vezethet. Ha az érintett ér meg is reped, úgy az agyszöveteket elönti a vér, ami szintén tartós károsodást okoz. Az elhalt idegsejtek mozgáskorlátozottságot, vagy halált is okozhatnak.

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

A szív szintén rosszul viseli a hipertóniát, és szívinfarktushoz vezethet a tartósan fennálló kórkép. A magas vérnyomás az ideghártya ereinek összehúzódását is okozza, elzáródhatnak az erek, ami látásromláshoz, majd idővel akár vaksághoz is vezethet. Ha a vesék nem jutnak elegendő vérhez, úgy beszűkül a veseartéria, elmeszesednek az erek. A vese erre reakcióként kiválasztja a renin nevű hormont, hogy helyreállítsa saját vérellátását, ám ez további vérnyomásemelő hatással bír a szervezetre.

A magas vérnyomás tehát olyan probléma, amely mellett nem mehetünk el a hétköznapokban. Javasolt rendszeresen ellenőrizni a vérnyomás értékeket, és kerülni az elhízást. A túlsúly aktívan hozzájárul a vérnyomás emelkedéséhez, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással és a testsúly normál szinten tartásával már sokat tehet a magas vérnyomás elkerülése végett. Ne feledkezzen meg az elegendő folyadékbevitelről sem!