A maláta előkészítése a sörgyártásra

A sör, azaz régies nevén a serital már igen régóta szerepel az emberiség életében. Ez a sörélesztővel erjesztett és szén-dioxiddal dúsított alkoholtartalmú ital igen sokunk nagy kedvence. Főleg a nagy nyári melegben kellemes a fogyasztása. A sörgyártás története már 7000 évvel ezelőttre is visszavezethető. Kutatások szerint már a Kék-Nílus völgyében is folyt a sörgyártás az egyiptomiak idejében. Babilóniában Hammurápi király törvényoszlopán is feltüntetésre kerültek a sörgyártás szabályai. Ennyit a történelemről és akkor most nézzük meg, hogyan készül a sör.

[wp_ad_camp_1]

A sörgyártás folyamata során legelőször a learatott árpából malátát kell készíteni. Első lépésként az árpát beáztatják és a hengerekből, amelybe belehelyezték néha kiengedik a vizet és pótolják azt. A folyamat során levegő bejuttatásával keverik össze az árpát. Így az árpa kellőképpen átmosódik, és még szellőzik is. Körülbelül 2-4 nap alatt mintegy 50% vizet vesz majd fel az árpa és a sörmaláta 8-10 nap alatt készül el. A csírakezdeményt eltávolítják és a gabonaszemeket erős szárításnak vetik alá.

Sörgyártás

Sörgyártás

Amikor a maláta készül akkor a cefrézés során a malátában megtalálható keményítő bontását végzik. A friss maláta a cefrézés idejére egy aszaló berendezésbe kerül. Az aszalási hőmérsékletek a következők: pilseni maláta 66-88 fok, bécsi típusú 88-100 fok, bajor típusú 94-112 fok. A bajor típusú lesz a legsötétebb a többi mind világosabb lesz ennél. Az így aszalt malátát egy fényező gépen engedik át, majd különválasztják. A malátát dobokban 120-130 fokig hevítik fel. Amikor a malátát megőrlik, akkor a belseje szinte liszt formájában széthullik. Ezt használják fel majd a sör gyártás során!