A niacin hiány különféle betegségeket okozhat

Mint azt, ahogy mindannyian tudjuk az emberi szervezetnek különféle vitaminokra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön és egészséges maradhasson.

[wp_ad_camp_1]

A vitaminok az emberi szervezet lételemei. A niacin hiány különféle betegségeket okozhat. A niacin nem más mint a B3 vitamin másik megnevezése. Ez az egyetlen olyan vitamin, amelynek konkrét szerepe van abban, hogy egyensúlyban tartsa az emberi szervezet hormonháztartását. A niacinhoz legfőképp tejből, húsokból, élesztőből, teljes kiőrlésű gabonákból, különféle zöldségekből juthatunk hozzá. A niacin hozzájárul a szervezet energiatermelési folyamatához és fehérje-szintéziséhez valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez. Értágító hatása van, csökkentve ezzel a vérnyomást és a koleszterinszintet. A depresszió tüneteire is pozitív hatással van és jótékony hatással van a bőr egészségére is. Lényeges szerepet játszik a méregtelenítésben és a nemi hormonok képződésében is.

Niacin

Niacin

A niacinhiány tünetei a következők: kezdetben az álmatlanság, majd kimerültség, fáradékonyság, depresszió, agresszió, hallucinációk, bőr-, nyelv-, és szájnyálkahártya-gyulladás. A niacinhiány okozta betegség az úgynevezett pellagra. Az egyoldalú táplálkozás hozzájárul a niacinhiány kialakulásához. A niacin könnyen felszívódik a gyomor-bélrendszerből és a felesleges mennyiség pedig a veséken keresztül kiürül a szervezetből. A felnőtt szervezetnek napi 18-20 milligramm niacinra van szüksége, a gyerekeknek pedig 6-18 milligrammra. Fontos megjegyeznünk azt is, hogy ez a vitamin a vízben oldódik, tehát nem túladagolható.

Figyeljünk oda szervezetünk egészségére, hogy elkerüljük a különféle betegségek kialakulását. Vannak olyan vitaminok, mint például a niacin, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, kiegyensúlyozott életet élhessünk.