A rohamok korai figyelmeztetése sorsfordító lehet az epilepsziás betegek számára

Az epilepszia az egyik leggyakoribb neurológiai állapot, világszerte több mint 65 milliót érint. Az epilepsziával foglalkozók számára a roham megjelenése ketyegő időzített bombának tűnhet. Ez bármikor vagy bárhol megtörténhet, és halálos kockázatot jelenthet, ha a roham kockázatos helyzetekben, például vezetés közben támad meg minket.

[wp_ad_camp_1]

Az USC Viterbi Mérnöki Iskola és az USC Keck Medicine kutatócsoportja ezt a veszélyes problémát egy erőteljes új rohamot előrejelző matematikai modellel kezeli, amely az epilepsziás betegek számára pontos figyelmeztetést ad öt perctől egy óráig, mielőtt valószínűleg rohamot tapasztalnának. A Journal of Neural Engineering nevű kutatását Dong Song, az USC Viterbi Mérnöki Iskola biomedicinális mérnökudományi docense és Pen-Ning Yu, a Song laboratóriumának korábbi PhD-kutatója végzi Charles Liu-val együttműködésben, a klinikai neurológiai sebészet professzorával és az USC Neurorestoration Center igazgatójával.  A matematikai modell úgy működik, hogy nagy mennyiségű agyi jeladatból tanul, amelyet a beteg elektromos implantátumából gyűjtötték össze.

Liu és csapata már olyan epilepsziás betegekkel dolgozott beültethető eszközökkel, amelyek képesek folyamatos valós idejű monitorozást kínálni az agy elektromos jeleire, ugyanúgy, mint egy elektroencefalogram (EEG) külső elektródákat használ a jelek mérésére. Az új matematikai modell felhasználhatja ezeket az adatokat, és megtanulhatja az egyes betegek egyedi agyi jeleit, figyelve a prekurzorokra vagy az agytevékenység mintáira, amelyek „pre-ictal” állapotot mutatnak, amelyben a beteget a rohamok kialakulásának veszélye fenyegeti. Song szerint az új modell képes pontosan megjósolni, hogy egy órán belül előfordulhat-e roham, lehetővé téve a beteg számára a szükséges beavatkozást.