A ruhamolyok és leküzdésük

A ruhamolyok nagyon pusztítóak lehetnek, mert fészkelnek és táplálkoznak gyapjúval, szőrmével és más természetes vagy kevert szövetekkel. Észak-Amerikában általában két ruhamolyfaj található otthonokban: a hevederes ruhamoly (Tineola bisselliella) és a ruhamoly (Tinea pellionella).

A szövedékes ruhamoly felnőttek körülbelül 1/4 hüvelyk hosszúak, szárnyfesztávolsága körülbelül 1,5 hüvelyk. Színük aranytól sárgásszürkéig terjed, és vöröses-arany, rézszínű szőrszálak vannak a fejükön. A szövedékes ruhamolylárvák krémfehérek, fejük sötét színű, és körülbelül 1/3-1/2 hüvelyk hosszúak. A kazamatikus ruhamoly felnőttek is körülbelül 1/4 hüvelyk hosszúak, és körülbelül 1/2 hüvelyk szárnyfesztávolságúak. Arany színűek, fejükön világos arany szőrszálak, foltos barnás szárnyuk van. Ez a lepke selymes, csőszerű „tokot” készít a teste köré, amit magával visz. A tok mindkét végéből táplálkozik, és ha megzavarják, menedékként használja. A molylárvák körülbelül 1/3-1/2 hüvelyk hosszúak, halványsárgától fehérig terjedő testük és barna fejük van.  A lárváknak is vannak tokjai, amelyek felveszik annak a szövetnek a színét, amelyen a lárva táplálkozik.

A ruhamolyfertőzés leküzdésének első lépése a kártevő azonosítása, és olyan területek felkutatása, ahol a lárvák virágozhatnak. A kifejlett ruhamolyok nem táplálkoznak – csak a lárvák felelősek közvetlenül a károkért –, így az imágók kiirtása nem oldja meg a problémát. A kifejlett nőstények egyszerre 40-50 tojást tojhatnak. E kártevők két gyakori típusa közül a hevederes ruhamolyok sokkal gyakoribbak. Ha kifejlett molylepkét lát egy szekrényben vagy más sötét helyen, vagy sérült ruhát talál, azonnal és alaposan vizsgálja meg a területet és az összes textíliát. Vigye a ruhákat világos helyre, hogy jobban megvizsgálja, megzavarja a molyokat (nem szeretik a fényt vagy a mozgást), és megkezdheti a felszámolási intézkedéseket.