A szimbiózis szépsége az állatvilágban

Amikor azokat a viszonyhálózatokat kívánjuk feltárni, amelyek a legnagyobb hatással vannak az élőlényekre, elsősorban kihasználással, és a másikon való élősködéssel találkozhatunk – ha lehet így fogalmazni. Amikor a túlélésről van szó, akkor az élőlények képesek elpusztítani, felhasználni a másikat, hogy ők előbbre juthassanak. Azonban nem ez az egyedüli viselkedési sajátosság, ami jellemző rájuk.

[wp_ad_camp_1]

A szimbiózis egy olyan dolog, amely nagyon különlegesnek, és szinte már meghatónak számít, főleg az állatvilágot vesszük figyelembe. A növények esetében megszokottnak számít az a fajta együttműködés, vegyük csak példának a gombák hálózatrendszerét. Hogyha ez önmagában még nem lenne elég, akkor gondoljunk arra is, hogy ezek a rendszerek nem csak a gombák között élnek, hanem akár a gombák és másfajta növények között is. Nagyon kevesen gondolnák, de a legújabb kutatások bebizonyították azt a tényt, miszerint a fenyők és a tölgyfák között olyan kapcsolat van, amelyet fehér gombahálózatok hoznak létre. Amikor ez a hálózat létrejön, akkor ez azt jelenti, hogy a két fajta fa között olyan kapcsolat mutatkozik meg, amely tökéletes összhangban van. Ez a sajátos kapcsolat köti össze az erdőket, és változtatja az egészet egyetlen élő organizmussá.

A vékony, fehér színű gombacsíkok nem csak a táplálékot, a tápanyagot képesek közvetíteni, hanem például a veszély is képesek jelezni azoknak, amelyekkel összeköttetésben vannak. Ez nevezhető a legújabb szimbiózisnak a mai tudományos kutatások területén, és biztosak lehetünk abban, hogy mindez csupán a kezdet. A természet még nagyon sok, hasonlóan meglepő és érdekes dolgot rejteget, és a mi dolgunk csupán az, hogy feltárjuk ezeket. Az említetten kívül természetesen még sok más, élőlények közötti szimbiózis létezik…