A túlzott cukorfogyasztás hátrányai

Csaknem minden ember tisztában van vele, hogy a nagy mennyiségben fogyasztott cukor igen káros az emberi szervezetre. Mégis szinte minden főétkezés után vagy akár közbe is jól esik elmajszolni egy kis finomságot. Főleg a hölgyek körében elterjedt az a tudat, hogyha rossz a kedvem, eszem egy csokoládét vagy elmegyünk a barátnőkkel egy cukrászdába.

[wp_ad_camp_1]

Elégülten és kissé a lelkiismeret megnyugtatására mondogatják és emlegetik, hogy orvosok által bebizonyított tény, hogy az édesség növeli a boldogsághormonokat, és a cukorbomba elfogyasztása után máris rózsaszínben fogjuk látni a világot. Igen ám, de ha napi szinten végiggondoljuk, hogy mi mindenbe használunk cukrot, máris kiderül, hogy mi az oka a sok nyavalyának, ami szervezetünket kínozza. A szervezetünkbe rengeteg cukrot viszünk be az üdítőitalokkal, a kólával, teával, a kávéval, amire talán sokan nem is gondolnak.

Cukor

Cukor

A cukor túlzott mennyiségben való fogyasztása több betegségnek a kialakulásában játszik szerepet. Sajnos hazánkban is megfigyelhető az egyre több túlsúlyos gyerek. A cukorbetegség már gyerekkorban kialakulhat, ami a testsúly gyarapodásához vezethet és felnőtt korban még veszélyesebb betegségek okozója is lehet. A gyermek íz világát a szülő alakítsa ki, aki nem tesz jót azzal, ha a síró gyermeke kezébe nyom egy csokoládét. Figyelni kell arra, hogy több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon már kiskorától. A kólát lehet helyettesíteni egészséges natúr levekkel, tiszta vízzel, mézzel ízesített teával.

A megfelelő időben kell odafigyelnünk a helyes táplálkozásra így elkerülhetjük az elhízást, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását. Természetesen cukorra is szüksége van a szervezetnek, de nem szabad túlzásokba esni. A „fehér méreg” – ként emlegetett cukor nagy mennyiségű fogyasztása sok ember életét nem édesítette, hanem megkeserítette.