A világ legszebb öblei

Az öblöket általában úgy határozzák meg, hogy olyan víztestek, amelyeket részben szárazföld vesz körül. Általában ezeknek nyugodtabbak a vizei mint az azokat körülvevő tengereknek, és egy öböl lehet a legmegfelelőbb arra hogy a hajók szárazföldi védelmet találjanak az időjárási körülményekkel szemben.

[wp_ad_camp_1]

Ha egy öböl elég nagy és elég mély, akkor természetes kikötővé válik, amelyeket gyakran felhasználnak a gazdasági életben. A világon több híres város is ilyen természetes öblön terül el. Nézzük tehát, hogy melyek a világ legszebb öblei. A Ha Long-öböl Észak-Vietnamban található, egy 120 kilométer hosszú partvonal mentén, és az öböl neve szó szerint azt jelenti, hogy „az ereszkedő sárkányok öble”. Az öböl Vietnam egyik leghíresebb turisztikai látványossága, és több ezer kis szigettel rendelkezik, melyek mindegyike sűrű dzsungellel körülvett és látványos mészkőoszlopot képez. A szigetek többsége üreges, hatalmas barlangokkal, más szigeteken tavak találhatóak. A Guanabara-öböl Délkelet-Brazíliában található, és az öböl körül trópusi erdők, strandok ileletve furcsa alakú kőzetek is megfigyelhetőek. Az öblöt 1502. január 1-jén fedezték fel, a Guanabara név pedig a Tupi-Guarani nyelvből származik.

Guanabara-öböl

Guanabara-öböl

A San Francisco öböl a kaliforniai parton található, és az öblöt körülvevő terület Bay Area néven ismert, és rendelkezik mintegy 8 millió lakossal. San Francisco a Bay Area pénzügyi központja, míg San Jose a legnépesebb város. Az öböl számos szigetet tartalmaz, köztük az Alcatraz kis szigetét, amely 1963-ig börtönként működött. A Victoria kikötő Hong Kong egyik legfontosabb turisztikai látványossága. Az öböl lenyűgöző kilátást nyújt a HongKong-sziget felhőkarcolóira az egyik oldalon, a másik oldalon pedig a Tsim Sha Tsui-partra. A Victoria kikötő a világ egyik legforgalmasabb kikötője, több száz komppal és csónakkal rendelkezik.