A vörös bolygó, a Mars

A Naprendszerünkben a jelenleg elfogadott meghatározások alapján nyolc bolygót ismerünk. A Naprendszer bolygóit három csoportra oszthatjuk. Léteznek óriásbolygók (Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz), föld típusú bolygók (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars) és törpebolygók (Pluto, Ceres, Eris, Makemake és a Haumea).

[wp_ad_camp_1]

A Mars a negyedik bolygó a Naptól számítva a Naprendszerben. Ez a bolygó szabad szemmel is könnyen látható az éjszakai égbolton. A színe miatt gyakran hívják vörös bolygónak is. A Mars felszínét meghatározó vas-dioxid miatt vörös a felszíne. A harmadik legnagyobb kőzetbolygónak számít, számos különleges felszíni képződménnyel. A Marsnak két természetes holdja van, a Deimosz és a Phobosz és ezek kis méretűek, szabálytalan alakúak. A Mars átmérője fele akkora, mint a Föld, és ezért felszíne negyede, a tömege pedig körülbelül nyolcada a Földének. Nagyon sok vizsgálatot végeztek, és a talajminták alapján a Mars talaja nagy valószínűséggel alkalmas az életre, növények termesztésére. A Mars felszíne két jelentősen különféle részre tagolódik. Az Északi medence, amely egyben az eddig ismert legnagyobb becsapódási kráter vidékein lávafolyások találhatók és a déli részen felföldek ősi becsapódások nyomaival.

Mars

Mars

A vizsgálatok és bizonyítékok alapján a Mars felszínén található víz túl sós és savas ahhoz, hogy élet alakuljon ki benne. A magnetoszféra hiánya és a rendkívül vékony atmoszféra nagy kihívás az élettel szemben. Nagyon sok vizsgálat azt mutatja, hogy a bolygó régebben élhetőbb volt, mint ma, azt azonban még nem tudjuk, hogy alakult-e ki élet rajta vagy sem. Az 1970-es évek közepén az amerikaiak a Viking-program keretein belül vizsgálták a marsi talajt, hátha találnak bennük mikroorganizmusokat. Ezeknek a vizsgálatoknak pozitív eredményei voltak, tehát akár az is megtörténhet, hogy valamikor a jövőben, élet alakul ki a Marson.