Az anyajegy, és annak típusai

A testünket borít anyajegyek havonkénti felülvizsgálata igen fontos, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy mikor észlelünk olyan anyajegyet, amely nagyon ártalmas lehet egészségünkre. Az anyajegyek ellenőrzése történhet otthon is, hiszen az elváltozások vagy új anyajegyek felfedezése már okot ad arra, hogy szakorvost is felkeressünk.

 

A bőrrák tulajdonképpen több különböző rosszindulatú bőrbetegség gyűjtő fogalma. Ma már egyre fiatalabb korban alakul ki, hiszen a szolárium divatba jötte és a sok felelőtlen napozás felgyorsítja, és előrébb hozza a betegség kialakulását. Lassan akár népbetegség is lehet belőle, ha nem figyelünk oda kellőképpen bőrünk védelmére. A bőrrák típusai között érdemes megemlíteni a Basalsejtes bőrrákot, amely általában 50-60 éves korban jelentkezik., illetve a laphámrák, amely a 70 éves kor körüli férfiakat sújtja.

Anyajegy

Anyajegy

Az anyajegy eltávolítása általában lézeres kezeléssel a legoptimálisabb, de természetesen sebészeti úton is megoldható az eljárás.  A sebészeti úton történő kimetszés akkor fontos, amikor a szakorvos úgy ítéli meg, hogy akár rosszindulatú is lehet a felfedezett anyajegy. A kimetszés után a kimetszett darabot szövettanra küldik, ahol megállapítják, hogy jó vagy rosszindulatú elváltozás került eltávolításra. A plasztikai sebészeti beavatkozás után a sebek, általában egy fehér vékony heggé forrnak össze, amely a későbbi életünk folyamán egyáltalán nem fog esztétikai problémát okozni. A sebészek az anyajegy eltávolítás műtét során mindig igyekeznek a legkisebb bemetszést ejteni, hogy a páciens bőre a későbbiekben ne szoruljon további kezelésekre.