Az éberség és a hipnoterápia kombinálva segít a stresszes embereken

Egy új stresszkezelés, amely ötvözi az éberséget és a hipnoterapiát, pozitív eredményeket mutatott a Baylori Egyetem kísérleti tanulmányában. Az intervenciót “éber hipnoterápiának” hívják.

[wp_ad_camp_1]

“Az éberség egyfajta meditáció, amely magában foglalja a koncentrációt és a figyelmet a jelen pillanat tudatosságára. Segíthet az embereknek megbirkózni a stresszel, de hónapos gyakorlást és képzést igényelhet” – mondta Gary Elkins, kutató az Orvostudományi Kutatólaboratóriumában a Baylori Egyetemen. “A hipnózis magában foglalja a figyelem összpontosítását, de magában foglalja a mentális képeket, a relaxációt és a tünetek csökkentésének javaslatait is.” Intervenciós anyagunk a jelen pillanat tudatosságára összpontosít, valamint az öt érzék tudatosságára, a gondolatok és érzések tudatosságára, önhipnózisra, együttérzésre, a személyes értékek és az élet értelmének megismerésére és az átgondolásra a hosszú távú tudatosság gyakorlására. Ebből áll hipnoterápia – mondta Elkins.

A vizsgálat végén az intervenciós csoport a stressz nagymértékű csökkenéséről és az éberség szignifikáns növekedéséről számolt be. Legtöbben elégedettek voltak a találkozók számával, az otthoni gyakorlat egyszerűségével és a tartalom egyértelműségével – mondta Elkins. Az átlagos résztvevő szinte minden nap gyakorolt, és az intervencióval való teljes elégedettség 8,9 volt 10-es skálán. Összehasonlításképpen: azok, akik nem vettek részt a beavatkozásban, nem jelentettek szignifikáns különbséget a tanulmány előtti és utáni stresszszintek között. Elkins szerint a vizsgálatnak az volt az egyetlen korlátozása, hogy viszonylag kis méretű volt. Nagyobb számú embercsoportokat kell tanulmányozni a jövőben, valamint a figyelmes hipnoterápia tesztelése is fontos lehet a jövőben olyan aggályok esetében, mint szorongás, depresszió vagy krónikus fájdalom.