Az Egyesült Államok szürke rókái a túlélésért küzdhetnek

A szürke róka generációk óta a délkeleti táj része. Ők a vörös rókákkal együtt azon húsevők közé tartoznak, akik kisebb állatokkal, növényekkel és bogyókkal táplálkoznak.

A Georgia Egyetem kutatói által közzétett új tanulmány azonban azt sugallja, hogy a prérifarkasok – a Délkelet-térség viszonylag újonnan érkezett faja – ételért folyó versenye nyomást gyakorolhat a rókákra, különösen a szürke rókára. “Úgy tűnik, hogy a szürke róka populációi, különösen délkeleten, csökkennek, és néhány évtizede küzdenek” – mondta James Beasley, az UGA Warnell Forestry and Natural Resources School egyetemi docense, akinek doktorandusza, Sarah Webster írta a tanulmányt az értekezésének részeként. A Beasley laborjában található Dél Karolinában engedélyezett állatfogók jelentései alapján a kutatók egyértelművé tették, hogy a róka – különösen a szürke róka – száma csökken, miközben a prérifarkasok száma nőtt.

“Itt, a Savannah folyó területén kiváló történelmi csapdázási rekordok találhatók, és a szürke rókák régen valóban bőségesek voltak” – mondta Beasley. “De most közel sem látjuk őket olyan gyakran. Ez felveti a kérdéseket, hogy miért – miért látjuk ezek számának csökkenését?” A Savannah River Ökológiai Laboratóriumban, a dél-karolinai Aikenben, ahol a vizsgálat zajlott, Beasley szerint az élőhelyek drámaian megváltoztak az évek során, a vörös rókák által kedvelt mezőgazdasági területekről az erdős területekre, amelyek jobban kedvelik a fára mászó szürke rókákat. Ezenkívül az élelmek bőségesek az általános ragadozók, például a prérifarkasok és rókák számára, amelyek különféle növényeket és állatokat esznek, és a prérifarkasok ma már bőségesek ezen a tájon. Középnyugaton, ahol a róka és a prérifarkas több száz éve együtt él, a fajok megtalálták a módját az élelmiszerforrások elosztására anélkül, hogy túlságosan átfednék őket – a tudósok ezt „megosztásnak” nevezik.