Az olajszűrő feladata az autóban

Az olajszűrő látszólag egy igazán egyszerű alkatrész, azonban ez nem teljesen igaz, legalábbis feladatát tekintve az egyik legfontosabb része az autónak. Az olajszűrű nagyon jellegzetes megjelenéssel rendelkezik, így könnyen felismerhető.

Ennek az alkatrésznek az a feladata, hogy motorolajból kiszűrje a hatásfokát gyengítő nedvességet, fémdarabkákat, valamint más egyéb szennyező anyagokat. Alapvetően úgy néz ki, mint egy zárt ház, melyben a papír anyagból készült szűrőn nyomja át a motorolajat az olajszivattyú. Egyszerűnek hangzik, azonban ennél valamivel komplexebb a felépítése. A fentebb említetteken kívül a szerkezetben jelen van még egy adott nyomásra konfigurált megkerülőszelep, melynek az a feladata, hogy a szűrő elkerülésével átengedje a motorolajat abban az esetben, ha az már eltömődött a szennyeződésektől. Emellett olyan esetekben is, amikor a motorolaj nem tudna áthaladni a papíron, vagyis minden egyes veszélyes helyzetben, amikor a motor nem kapna megfelelő kenést.

Ezenkívül két másik szelep is megtalálható a szerkezetben. Az olajszűrő megvédi a motorolajat a szennyeződésektől, mivel az keni meg a motor mozgó részeit. Így megvédve a súrlódó felületeket. Előfordulhat, hogy a részben eltömődött szűrőn is kering a motorolaj, azonban számítanunk kell rá, hogy hosszú távon a motor, illetve az ahhoz tartozó alkatrészek élettartama is csökkenni fog. A szakértők ajánlása alapján célszerű az előírt periódusonként előírt olajcserével egyidőben a szűrő cserét is elvégezni, így biztosak lehetünk benne, hogy a szűrő elvégzi a feladatát. Emellett az autó is jobb teljesítményt fog nyújtani és a pénztárcánkat is megkímélhetjük számos kiadástól. Arra ügyeljünk, hogy megbízható helyről szerezzük be az alkatrészt.

Keressen olajszűrő kategóriánkban