Az omega 3 zsírsavak egészségre gyakorolt jótékony hatása

Senki sem tagadhatja, hogy a halolajban levő omega 3 zsírsavak nagyon egészségesek az emberi szervezetre. Aki hallott már erről, valamilyen módon megpróbálja bevinni szervezetébe ezeket az összetevőket.

[wp_ad_camp_1]

Nézzük csak, hogy miért is olyan népszerű a halolaj: a benne levő omega 3 zsírsavaknak köszönhetően sokkal jobban működik az ember agya. Bár ez így elsőre nagyon elhamarkodott kinyilatkoztatásnak tűnhet, bizonyított tény, hogy a halolajban benne levő savak jótékony hatással vannak a memóriára és az agy kognitív képességeire. Segítenek továbbá szabályozni az agynak azon funkcióját, ami a táplálkozásért és ennek szabályozásáért felelős. A hormonok felszabadulását is nagyban támogatják ezek a savak, általuk az étkezés utáni felhalmozódott felesleges zsírok is visszaállnak a normál állapotukba. A magas zsírtartalmú ételeknek azonban nemcsak a küllemre, hanem az agyra is nagy hatásuk van. A halolajban levő savak megfékezik ezeket a negatív hatásokat, így majdnem olyan, mintha egy kalóriaszegény diétával próbálnánk korrigálni a túlzsírosodást.

Omega 3

Omega 3

Láthatjuk, hogy mennyire hasznosak az omega 3 zsírsavak az emberi szervezetre. Most már csak az a kérdés: az is ugyanilyen egészséges, ha kapszula formájában, nagyobb dózisban visszük be a szervezetbe naponta? Ez a kérdés nagyon nagy port kavart a szakértők körében, és a mai napig nem létezik egységesen elfogadott válasz. A kétkedők csoportja abból a tézisből indult ki, hogy mivel ezek nem olyan anyagok, amelyeket az ember természeténél fogva előállít, nem is tudja olyan hatékonyan feldolgozni. Egyes kutatások szerint rohamosan növelik az érelmeszesedést kialakító LDL-koleszterin mennyiségét. Ebben az esetben egyáltalán nem tanácsos a nagy dózisban való bevitel. Túladagolása bélrendszeri panaszokhoz, gyomorgyulladáshoz, és az immunrendszer elgyengüléséhez is vezethet. Ezért mindenképpen fontos, hogy utánanézzünk: mi a megfelelő mennyiség, ha már szedni akarjuk ezeket a kapszulákat.