Az óriás tengerikókusz

A tengerikókusz vagy más néven coco-de-mer Földünk növényvilágának óriása. Ő rendelkezik a leghosszabb levelekkel, illetve a világ legnagyobb és legsúlyosabb magjával is büszkélkedhet. A magas és karcsú törsz elérheti akár a 35 méter magasságot is.

[wp_ad_camp_1]

A tengerikókusz fantasztikus növény. A coco-de-mer hím és női virágai külön fákon vannak. A pálmafa a hatalmas magjáról híres. A tengerészek nem tudták honnan származnak az óceánon hullámzó, elsodródott kókuszdiók, így annyiban maradtak, hogy ezek a hatalmas magvak egy titokzatos növénytől származnak. Így kapta a tengerikókusz elnevezést. A magvak általában 2 részből állnak és akár 30 kilogrammosak is lehetnek. Régebben rendkívül nagy becsben tartották ezeket a hatalmas magokat. A Seychelle-szigeteken terjengő hiedelem szerint ez lehetett az édenkerti tudás fájának gyümölcse. Ritkaságuk nagy érdeklődést és magas árakat szült, főleg a tehetős királyi udvarokban.

Óriás tengerikókusz

Óriás tengerikókusz

Külső, kemény héját tálak és hangszerek készítéséhez használták fel. Napjainkban is évente több ezer tengerikókuszt adnak el csupán szuvenírként. Viszont a nagy érdeklődés miatt egyre kevesebb mag elültetve és így nem nőttek új fák. A gyakori tüzek miatt pedig a megmaradt növények nagy része is elpusztult. Kihalás fenyegeti ezt a fantasztikus, gigászi élőlényt. A Praslin és a Curiese Nemzeti Parkok őrzik a Kókus-pálmák főbb populációit. A tengerikókuszokkal való kereskedelmet külön rendelet szabályozza. Azért, hogy minél hatékonyabban sikerüljön fenntartani a megmaradt növényeket, állandóan figyelmeztetik a lakosságot a szabályok betartására és igyekeznek a tűzvészeket megelőzni, illetve hatékony tűzoltási terveket készítenek. Remélhetőleg ezek az intézkedések elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy biztosítsák ezeknek a csodálatos növényeknek a jövőjét.