BARF etetés, vagy táp? Melyik jobb?

Felelős gazdiként az ember a kezdeti örömök lecsillapodását követően elkezd azon gondolkozni, hogy hogyan tehetné legjobbat kutyája számára. Milyen legyen a megfelelő pihenőhely, hogyan alakítsuk ki a tökéletes napirendet, és ami talán a legfontosabb: milyen eledel a legideálisabb négylábú kedvencünknek?

Rengetegen etetik valamelyik népszerű táppal kutyájukat, ám ha megnézzük ezeknek az összetételét, akkor nagyon hamar világossá válik, hogy a relatíve magas ár nagy része inkább a marketingre megy el, mintsem a minőségi összetevőkre. Innen pedig egyértelmű a dolog: ha valóban jó minőségű eledelt szeretnénk adni az állatnak, akkor kétféle lehetőség áll előttünk. Vagy keresünk olyan tápot, ami valóban csak és kizárólag prémium alapanyagokból készül, vagy átállunk a BARF, azaz nyers etetésre. Az igazság az, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A minőségi táppal való etetés legfőbb előnye az a kényelem. Hisz nincs más dolgunk, mint naponta egyszer (vagy kétszer) kibontani a zacskót, kimérni a megfelelő mennyiséget, és azt odaadni az ebnek. Azonban még a legnevesebb gyártók termékeinél sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy miből is áll össze az étel, noha az ára akár a több ezer forintot is elérheti kilogrammonként. Ezzel szemben a nyers etetésnél pontosan tudjuk, hogy miből mennyit adunk kutyánknak. Abszolút minőségi alapanyagokat – és kizárólag azokat – adhatunk, arról nem is beszélve, hogy ha kedvencünk esetleg allergiás (és napjainkban ez egyre jellemzőbb), akkor maximálisan kizárhatjuk az allergéneket az étrendjéből. A friss, nyers ételnél nincs jobb a kutya számára, ez vitathatatlan. Azonban a BARF etetés nem épp a legkényelmesebb, még akkor sem, ha egyszerre megcsinálunk több napra, vagy akár hétre elegendő adagot és azokat lefagyasztjuk. Hisz ekkor egy külön fagyasztóra lesz szükségünk a hatalmas helyigény miatt, ráadásul a speciális helyzetekre (mint amilyen például egy nyaralás, vagy csak egy sima rövidebb utazás a kutyával) szinte lehetetlen felkészülni. Mindegyik etetésnek megvan tehát a maga előnye és hátránya, hogy melyiket választjuk, az tulajdonképpen csak rajtunk áll.