Befektetési lehetőségek

Befektetéskor tisztázni kell, hogy már van megtakarításunk és azt fektetnénk be, vagy csak most szeretnénk elkezdeni a takarékoskodást. Ha már van félretett pénzünk, az első magától adódó lehetőség az egyösszegű befektetés.

[wp_ad_camp_1]

A befektetések legfontosabb alapszabálya, hogy aki nagyobb kockázatot vállal, az jelentősebb mértékben gyarapíthatja a vagyonát. Aki nem mer kockáztatni, az alacsonyabb hozamot fog elérni. Jelenleg a banki betétek és megtakarítási számlák kamata olyan minimális, hogy érdemes körülnézni a befektetések világában. Befektethetünk különféle befektetési alapokba, vásárolhatunk részvényeket és befektetési típusú élet- és nyugdíjbiztosításokat. Ha módunk van rá, ne csak egyféle dologba fektessük a pénzünket, keverjük a kockázatosabb de magasabb hozamot ígérő, és az alacsonyabb kockázatú, kisebb hozamot biztosító befektetéseket, így tudjuk a hozamot maximalizálni, a kockázatot minimalizálni. Ezt portfólió építésnek hívjuk.

Ha nincs még megtakarításunk, semmi gond, a befektetés kis összeggel is indítható, a lényeg a rendszerességen van. legjobb, ha kitűzünk, mire szeretnénk gyűjteni egy drágább nyaralásra, új autóra, vagy egyszerűen csak szeretnénk, ha lenne mihez nyúlni nem várt esemény bekövetkeztekor. A rendszeres havi megtakarítással fizethetünk egy befektetési számlára vagy köthetünk megtakarítással kombinált életbiztosítást is. Ennek hátránya, hogy csak bizonyos idő letelte után férünk hozzá pénzünkhöz, viszont magasabb hozamot biztosít, mint egy banki betétszámla. Már egészen kis összeg befektetésével is vásárolhatunk Kincstárjegyet, Államkötvényt is. Ha jelentősebb összegű megtakarításunk van, ingatlanba, vagy műtárgyba is fektethetjük pénzünk, ami hosszabb távú befektetést jelent.