Cukor nélkül is édesen, egészségesen

Sokszor és sok helyről halhattuk már, hogy a cukor mennyire káros, kerülendő és még sorolhatnánk, viszont ugyanezek érvényesek a mesterséges édesítőszerekre is, viszont akkor hogyan együnk úgy édeset, hogy a lelkiismeretünk mégis nyugodt maradjon, mi mindent megtettünk az egészségünkért?! Ha Ön sem szeretne lemondani az édes ízekről, viszont a cukrot sem szeretné fogyasztani, nem akar el elhízástól, a magas cukorszinttől tartani, akkor a sztívia jelenti a megoldást.

A sztívia egy olyan növény, mely pozitív hatással van az emberi szervezetre, ugyanakkor mégis a cukorhoz képest elképesztő édesítő erővel rendelkezik, így akár a növények sztárjának is nevezhetnénk, bár sajnos csak kevesen hallottak róla. A leveleiből készült kivonat akár háromszázszor édesebb lehet a cukornál és mindezt úgy, hogy közben nem tartalmaz sem kalóriát, sem pedig szénhidrátot, azaz nincs semmilyen káros hatása sem, sőt épp ellenkezőleg rengeteg más vitamint is tartalmaz, mint például a vas, a kálcium, magnézium és így tovább.

Sztívia

Sztívia

A sztívia egy másik nagy előnye, hogy cukorbetegek és hipoglikémiás tünetekkel rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják. Közép- és Dél Amerikában őshonos növény, amit magyarul jázminpakócának neveznek. A sztívia kapható por, tabletta, oldat és más kivonatban is, így tökéletesen alkalmas az édesítésre, tehát remek alternatívát biztosít az édesszájúak számára. Más édesítőszerekkel ellentétben nem oldódik a hő hatására, tehát sütéshez és főzéshez és egyaránt alkalmazható, viszont vigyázni kell az adagolásával, mivel egy evőkanálnyi cukor egy negyed teáskanálnyi sztívia pornak felel meg.

A sztíviát palántáról bárki nyugodtan termesztheti kertjében vagy akár még az erkélyen is és készíthet belőle port vagy a levél leáztatásával édesítő szert, így ha szeretne részben vagy akár teljes egészében lemondani a cukorról, akkor a sztívia jelentheti a megoldást.