Duguláselhárítás felsőfokon avagy mitől lehet csatornaszag?

Nem kellemes a csatornaszag a lakásban, ezért amennyiben érzi az ember, jobb, ha minél előtt utána jár, mi is okozhatja. Lehet dugulás áll a háttérben. De az is lehet, hogy valami más. Nincs más hátra, ki kell deríteni az okot. Mégpedig azonnal, mivel ha nem foglalkozunk vele, előfordulhat még nagyobb baj a későbbiek során. Néhány dologra érdemes odafigyelni, például, hogy mi kerül a mosdóba, vagy a mosogatóba, mivel az odakerült különféle anyagok is okozhatnak csatornaszagot, de a későbbiek folyamán dugulást is akár.

[wp_ad_camp_1]

Bármelyik háztartásban előfordul, hogy csatornaszag terjeng a fürdőben vagy a konyhában. Érdekesség, hogy ezt a szagot csak ritka esetben okozza a dugulás, inkább előjelének lehet tekinteni. Amennyiben meggyőződtünk arról, hogy dugulásnak nyoma sincs, de érezhető még a csatornaszag, akkor a strang vezeték dugulása okozhatja ezt, vagy pedig a légbeszívó szelep hiánya. Ez a szelep fontos szerepet játszik a nagyobb mennyiségű víz lefolyásakor, mivel ilyenkor a lezúduló víz vákuumot idéz elő, ami a vizet a bűzelzárókból kiszívhatja, és ezzel okozva a csatornaszagot.

Amennyiben állandó a csatornaszag, vagy pedig bugyborékoló hangot is ad, akkor bizonyosan ez a szelep hiányzik. Ezt utólag is lehet pótolni, mivel a tetőn is elhelyezhető, vagy a strang aknában. Igen jellemző, hogy nem építik ki a csatorna kiszellőző vezetékeket az építkezések során. Pedig igen fontos feladata van ennek a szellőztető vezetéknek.

Eltávolítja a csatornahálózatban keletkező gázokat, és még nem is szennyezi a környezetet. A padlóösszefolyók, a szaniterek és a háztartási eszközök bűzzárainak védelmét biztosítja. Valamint megakadályozza, hogy a csatornagázok bejussanak a helyiségekbe, és csökkentheti a közmű csatornák korrózióját.

A mosogatónál a nem is olyan kis problémát okozhatja az élelmiszer maradékok és a zsírok lerakódása a lefolyócsonkban és a túlfolyójáratban. Vagy pedig a szifonban nincs megfelelő bűzelzárás, de az is lehetséges, hogy a szifon kiszáradt. A mosdókagylók esetében a lefolyócsonkban illetve a túlfolyóban az egyéb lerakódások, a bűzelzáró hiánya a szifonban, vagy pedig a flexibilis szifoncső túl rövidre van vágva, és ez okozhatja a bűzt a fürdőszobában. Ezért ezekre érdemes odafigyelni, különben elég rosszul járunk majd. Havonta legalább egyszer ki kell tisztítani ezeket a lefolyókat, átöblíteni forró vízzel, és akkor kisebb az esély egy esetleges dugulásra, vagy egy nem éppen kellemes csatornaszagra.

A fürdőszobai bűz leggyakoribb okozója a padlóösszefolyó rendszeres tisztításának elmaradása vagy a bűzelzáró hiánya okozhatja. Esetleg az ott elhelyezett mosógép, melynek lerakódásai az ürítő csőben, szennyezett szűrő vagy a fali bekötésnél hiányzó bűzelzáró okozhatja. Bűzt a WC-ben a nem hermetikusan rögzített csésze, az ültető gumi hiánya vagy a kiszáradt bűzelzáró okozhatja. Ezért érdemes odafigyelni, hogyan is van rögzítve a WC csésze. Valamint roppant fontos legalább havonta egyszer a lefolyók kitisztítása. Mivel ezáltal elkerülhető a nagyobb dugulás, és persze a csatornaszag is. Hiszen kinek jó az, ha az otthonában egyáltalán nem kellemes bűz terjeng.