Egészséges-e a csoki?

A csokoládé a legelfogadottabb élvezeti szenvedélyünk. Kortól, nemtől és érdeklődési körtől függetlenül mind szeretjük a csokit. Mindenekelőtt tudni kell, hogy a csokoládé az egyik legnagyobb kalóriatartalommal rendelkező finomság, amit általánosan fogyasztunk.

[wp_ad_camp_1]

Aki rendszeresen torkoskodik és napi szinten fogyaszt csokoládét, annak nagy valószínűséggel hamarosan hastáji és csípőtáji zsírpárnákkal kell szembenéznie. Az 50 százalékos cukortartalom és a 32-35 százalékos zsírtartalom miatt a csokoládé messze áll a kalóriaszegény és a fogyókúrás élelmiszerektől… Emiatt tanácsos nagyon lassan és szopogatva fogyasztani, hiszen így kisebb mennyiséget eszünk meg egyetlen alkalommal, mintha a pillanatnyi éhségérzetünket másodpercek alatt igyekeznénk kielégíteni. Léteznek viszont úgynevezett kalóriaszegény csokik; ezek valóban kevesebb cukrot és zsírt tartalmaznak, noha a kieső tömeget más módon kell pótolni és ezek íze sem olyan isteni. De mégis csokoládé, így ha mindenképpen szeretnénk hódolni az ilyen élvezeteknek, de nem szeretnénk túlzott cukrot és zsírt fogyasztani, akkor a csökkentett kalóriamennyiségű csokoládék alternatívát jelenthetnek.

Csoki

Csoki

De mint tudjuk, a csokoládénak vannak pozitív hatásai is; a benne található fenilsav hatékonyan hat a szívre és az érrendszerre. Tartalmaz kalciumot is, ha ennek mennyisége még nem is túl magas; ezzel létrejön egy oda-vissza hatás, ugyanis a kalcium segít a fogak erősítésében, a cukor viszont roncsolja azokat. A csokival könnyebb a diéta is; ez elsőre furcsának tűnhet, de egyetlen kocka csokoládé képes becsapni a szervezetünket és tompítani az éhségérzetünket. Szinte mindenki tudja, hogy a csoki elősegíti az endorfin termelődését, amit boldogsághormonnak is nevezünk; elméletileg a csokoládé alkalmas lenne akár euforikus állapotot is okozni, noha akkora mennyiség esetén már biztosan rosszul lennénk, így az eufória elmaradna…