Egészséges szénhidrátforrások, amelyeket be kell építeni az étrendbe

Ha a jókat választja, a szénhidrátok segíthetnek formában maradni, és számos egyéb előnnyel is járhatnak. Íme, néhány gazdag egészséges szénhidrátforrás, amely nem hiányozhat az étrendből!

A szénhidrátok makrotápanyagok, akárcsak a fehérjék és a zsírok. Ez azt jelenti, hogy a szervezet energiává tudja alakítani őket. Szénhidrát az egészséges és az egészségtelen élelmiszerek széles skálájában megtalálható – kenyér, bab, tej, pattogatott kukorica, burgonya, sütemények, spagetti, üdítő. A jó szénhidrátokban gazdag ételek az egészséges táplálkozás fontos részét képezik. A szénhidrátok látják el a szervezetet glükózzal, amely energiává alakul át a testfunkciók és a fizikai aktivitás támogatására. De a szénhidrátok minősége fontos; bizonyos típusú magas szénhidráttartalmú ételek jobbak, mint mások. A jó vagy összetett szénhidrátok rostot és minőségi tápanyagokat tartalmaznak. Ebbe a kategóriába tartoznak a feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök és babok. A teljes kiőrlésű gabonának minősülő quinoa sok fehérjét és rostot tartalmaz. A quinoa magokban található antioxidánsok képesek felvenni a harcot az oxidatív stressz ellen, így késleltetik az öregedés jeleinek megjelenését.

Az egyik legegészségesebb teljes kiőrlésű gabona, a zab 65%-ban szénhidrátot tartalmaz. Egy 156 grammos adag zabpehely csomag 103 gramm szénhidrátban. A burgonya a magas kálium- és C-vitamin tartalma mellett a szénhidrát fontos forrása is. Főzve vagy friss zöldségekkel keverve fogyasztva a burgonya jótékony hatású, nem veszélyezteti sem az egészséget, sem az alakot. A banán jelentős szénhidrátforrás, de ez a gyümölcs C-vitamint, káliumot vagy B6-vitamint is tartalmaz. Ráadásul rostban gazdag gyümölcs. Az élelmi rostok számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, beleértve az emésztést. Egy közepes méretű banán körülbelül 3 gramm rostot tartalmaz.