Egy kivételes úti cél: Pag-sziget

Pag-sziget az egyike a legcsodálatosabb horvát szigeteknek. Az itt elterülő hatalmas fehér sziklák, a mesésen kék tenger és a zölddel csipkézett partok kivételessé és varázslatossá teszik ezt a szigetet.

[wp_ad_camp_1]

Pag-sziget a nagyobb horvát szigetek sorába tartozik; 60 kilométernyi hosszúságával és 7-11 kilométeres szélességével az ötödik legnagyobb sziget az országban. A sziget rendkívül szegényes növényzettel rendelkezik, gyakorlatilag csak kisebb foltokban láthatunk fás részeket. Sokkal inkább a kopár fehér sziklák a jellemzőek, amelyek a sziget legfőbb ismertetőjegyévé léptek elő.

A sziget legfőbb nevezetessége a különleges juhsajt, amelynek ízét az itt élő növénytakaró biztosítja; a juhok által elfogyasztott gyógynövények valóban egyedi ízt kölcsönöznek a sajtnak, a helyiek pedig valóságos elixírként árulják. A szóban forgó sajtot nem csak Pag szigetén, hanem szerte Horvátországban meg lehet vásárolni, de a frissen készített sajtnak nincs párja.

Pag-sziget

Pag-sziget

Pag partvidéke jellemzően sziklás, így a strandok típusát is ez határozza meg. Az azúrkék tenger és a fehér sziklák látványa különleges élményt biztosít; mintha nem is a földön járnánk, hanem egy távoli különleges galaxisban… Érdemes a strandolás mellett a sziget egyéb lehetőségeit is felfedezni; a túrázás és az aktív pihenés szerelmesei számára a kerékpározás nyújt feledhetetlen élményt. Varázslatos környezetben tehetünk egy kiadós túrát, hiszen a szigetet behálózó kerékpárút 115 kilométeren keresztül cikázik a hegyek között. Ha nem szívesen pattanunk két kerékre, akkor a búvárkodás, a sziklamászás vagy épp a gyalogos túrázás jelent kiváló lehetőséget az aktív pihenés kedvelői számára. A sziget egyes településein pezsgő éjszakai élet zajlik, ami miatt a fiatalok igazi paradicsoma ez a hely.