Egy tanulmány erős kapcsolatokat mutat a zene és a matematika, az olvasási teljesítmény között

Martin J. Bergee zenepedagógus új tanulmánya „A zenei teljesítmény, az olvasás és a matematikai teljesítmény kapcsolatának többszintű modelljei”, amelyet a Journal of Music Education című folyóiratban publikált, statisztikailag szignifikáns összefüggéseket mutatott ki a felsoroltak között mind az egyén, mind az iskolai körzet szintjén.

[wp_ad_camp_1]

Az, hogy több mint 1000, főleg középiskolás korú diák vizsgálata mutatta meg ezt a társulást a tanteremben vagy iskolai szinten, csak azt mutatja, mennyire szigorúan képzelte el a tanulmányt Bergee, a Kansasi Egyetem Zeneművészeti Egyetem professzora és társszerzője és Ph.D. hallgató, jelenleg a Washingtoni Egyetem zenei oktatásának professzora. A tanulmány kihatással van az iskolaszék tagjaira, figyelembe véve a zenei programokat befolyásoló költségvetéseket. Ez kiegészíti a tudományos kutatások körét, bemutatva a zene és a matematika/olvasás kapcsolatát. Befejezésében Bergee még néhány konkrét okot is felvet, hogy miért lehet ez.

„Régóta létezik ez a fogalom” – mondta a közelmúltban Bergee -, hogy nemcsak ezek a területek kapcsolódnak egymáshoz, hanem ok-okozati összefüggés is fennáll közöttük – hogy amint jobb lesz valaki egy területen, automatikusan javul egy másik területen is. Minél többet tanulunk zenét, annál jobban fogunk matekozni vagy olvasni. Ez mindig is gyanús volt. „Mindig azt hittük, hogy a kapcsolat korrelációs és nem okozati összefüggés. Elkezdtük demonstrálni, hogy valószínűleg számos olyan háttérváltozó van, amely befolyásolja az eredményeket bármely tudományos területen – különösen olyan dolgokban, mint a család iskolai végzettsége, ahol a hallgató él.  Egy nemrégiben adott interjúban Bergee azt mondta: „A megállapítások alapján azt a lényeget próbáltuk megfogalmazni, hogy lehetnek és valószínűleg vannak olyan általános tanulási folyamatok, amelyek minden tanulmányi eredményt megalapoznak, függetlenül attól, hogy milyen területről van szó.