Egyszerű módszerek a szíved védelmében

A szívbetegségek a vezető halálokok közé tartoznak. Szinte nincs, aki személyesen vagy szűkebb családja révén ne találkozna a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, az agyvérzéssel vagy a szívinfarktussal. Ezek a leggyakoribb problémák, melyek megelőzhetők, ha időben odafigyelünk.

A hétköznapokban számos olyan apró momentum van, amin a szív érdekében megéri változtatni. Vizsgálatok szerint a telefon és a számítógép károsan hat a szívre. Ha az egész napot ezek bűvöletében töltjük, olyan túlzott stimulációnak tesszük ki a szívünket, ami hosszabb távon krónikus szorongást, a stressz révén magas vérnyomást idézhet elő, vagyis nagyban növeli a szívbetegség kockázatát. Az orvosok azt javasolják, legalább 30 percre hagyjuk magukra az információt ránk zúdító eszközöket és kapcsoljunk ki valamilyen egészségesebb módon.

Szívbetegség ellen

Szívbetegség ellen

A multivitamin tablettákba gyakran túl sokat beleképzelünk. Azt hisszük, hogy minden bajtól megóvnak és talán még nagyobb tévedés azt gondolni, hogy szervezetünk minden pontjára előnyösen hatnak. A túl sok kolin és B-vitamin egyértelműen növeli a szívbetegségek valószínűségét, a kálcium tartalmú tabletták és a szívroham megnövekedett kockázata között pedig szintén összefüggést mutattak ki.

Öt felnőttből egyet érint az apnoe, azaz a horkolásban megmutatkozó betegség. Nem szabad kezeletlenül hagyni, mivel idővel magas vérnyomást okoz, sőt, a régóta rendszeresen horkolókat vizsgálva a kutatók arra jutottak, hogy náluk a szívinfarktus és a stroke veszélye is fokozottan fennáll.