Ételek, melyek nagymértékben roncsolják a fogakat

Minden ember ápolt fogakról álmodozik, hiszen ezek szükségesek ahhoz, hogy a szájhigiénia fenntartható legyen, valamint önbizalom növelő hatása is van. Érdemes megjegyezni, hogy néhány ételnek és italnak olyan káros hatása van, hogy rendszeres fogyasztásuk mellett a fogak egészségi állapota romolhat, és ennek következtében a ragyogóan fehér fogaktól is el kell búcsúznia.

Bizonyára ön is tudja, hogy az aszalt gyümölcsök rengeteg jótékony hatást gyakorolnak az emberi szervezetre, azonban nem ajánlott fogyasztásukat túlzásba vinni. Az esetek többségében az aszalt gyümölcs beleragad a fogakba, és a bennük rejlő cukor nagymértékben károsítja a fogakat. Furcsának tűnik, de mégis igaz, hogy a fehér kenyér a cukorhoz hasonlóan rontja a fogak egészségi állapotát. A kenyér rágása során a nyál enzimjei a keményítőt cukorrá alakítják át, és azt is tudni kell, hogy a kenyér massza a fogak közti résekben beindítják a szuvasodási folyamatot. A jégkocka nem tartalmaz cukrot és más adalékanyagokat, mégis érzékennyé tehetik a fogakat, valamint rágásuk során a fogzománc nagyban károsodhat.

Roncsolt fogsor

Roncsolt fogsor

A cukrozott, és a szénsavas italok a fogzománcot rövid idő alatt tönkretehetik, ezért ajánlott az ilyen típusú folyadékok fogyasztásának a kerülése. Ne feledje, hogy a fogak fehérségét a színezett italok befolyásolják a leginkább. A színes zöldségek és gyümölcsök vitaminokban gazdagak, ezért rengeteg jótékony hatásuk van, azonban befolyásolják a fogak elszíneződését. Ha céklát, vagy piros színű bogyós gyümölcsöt fogyaszt ajánlott az étkezés után rögtön alaposan száj öblítést végezni, hiszen így megőrizheti a fogak gyönyörű fehérségét. A fogak egészsége érdekébe minden főétkezés után mosson alaposan fogat.