Ezekben az élelmiszerekben találod a legtöbb aminosavat

A fehérjék építőkövei az aminosavak, melyek a fehérje szintézishez, ezáltal pedig a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek. 10 aminosavat nevezünk esszenciálisnak, ezek nem termelődnek a szervezetben, a táplálkozás során juthatunk hozzájuk. Hiányukban a szervezet elkezdi lebontani a fehérjéket, így az izmokat is.

[wp_ad_camp_1]

Az aminosavakat folyamatosan pótolnunk kell, mivel a zsírral ellentétben a szervezet nem képes tárolni őket. A diófélékben és a zöldségekben nagy mennyiségben vannak jelen. A dió, a mogyoró, a kesudió és a mandula gazdag forrásai az esszenciális aminosavnak, az L-argininnek, ami kitűnő immunerősítő, izomépítő és fokozza a kollagén termelődését. A mandulában sok izoleucin található, ami stabilizálja a vércukorszintet és növeli az energiát.

Aminosav

Aminosav

Az aminosavak másik fő forrása a hal, főként a zsíros fajták, mint a lazac, a tonhal és a szardínia, melyek omega-3 zsírsavakat is bőségesen tartalmaznak. A halakban főleg az izoleucin található meg, de tartalmaznak lizint és metionint is, melyek jó hatással vannak az izmokra, növelik a teljesítményt.

A szójabab és a szójafehérje koncentráltan biztosítja az esszenciális aminosavakat. Különösen fontos táplálékok ezek a vegetáriánusok számára, akik állati eredetű fehérjét nem fogyasztanak, ezért esetükben az aminosav hiány valószínűsége még nagyobb. A tojás az egyik legjobb aminosav forrás, miközben viszonylag kevés kalóriát tartalmaz. Megtalálható benne a triptofán is, melynek a hangulatjavító szerotonin termelődésében is fontos szerepe van.