Ezért jó, ha inkább nagybevásárlásokat tartunk

Akik rendszeresen követik a kiadásaikat, azok tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a legtöbb pénz a bevásárlásokra megy el. Hatványozottan igaz ez, ha sokszor megyünk boltba és minden egyes alkalommal találomra veszünk dolgokat, jó lesz az valamire alapon.

Ennek a magyarázata rém egyszerű, ráadásul anyáink nem véletlenül ragaszkodtak mindig is a nagybevásárlás intézményéhez. Ha ugyanis hetente több alkalommal is betévedünk a boltba, akkor rengeteg felesleges dolgot megveszünk. Egyrészt azért, mert úgy gondoljuk, hogy a közeljövőben felhasználjuk majd valamilyen ételhez, másrészt pedig azért – és ez az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk -, mert sok esetben már csak akkor megyünk vásárolni, amikor éhesek vagyunk. Korgó gyomorral pedig mindent – de tényleg, mindent – hajlamosak vagyunk a kosárba rakni, amit csak a szemünk megkíván. Szerencsére erre a helyzetre létezik megoldás, ráadásul csupán egy kis odafigyelésre és tudatosságra lesz hozzá szükségünk.

Azt ugyanis, hogy naponta-kétnaponta járjunk boltba csak úgy tudjuk elkerülni, ha legalább egy héttel előre alaposan megtervezzük, hogy mikor mi lesz az ennivaló. Reggeli, ebéd, vacsora, no és persze a nassolnivalók is ide tartoznak, azaz nem elég, ha csak felületesen átgondoljuk, hogy majd valamelyik nap lesz töltött káposzta, hanem külön-külön minden egyes napra el kell készíteni előre a menüt. Ez persze fárasztó – és egy idő után az ötleteink is elfogynak majd -, ám mindenképpen megéri a befektetett energiát. A legjobb taktika, ha kijelölünk egy napot, amikor ezt megcsináljuk – legyen mondjuk a péntek -, és miután mindent összeírtunk, már csak a bevásárló lista összeállítása van hátra. Így ugyanis pontosan látjuk majd, hogy melyik ételhez mi hiányzik otthonról, azaz a bevásárlás során csak követni kell a lista elemeit, és nem hogy szükségtelen lesz improvizálnunk, hanem egyenesen tilos is. Ennek a módszernek a segítségével pedig elég hetente egyszer – a példánál maradva logikusan szombaton – elmenni és megvenni mindent, ami a következő heti étrendünkhöz szükségeltetik. Így pedig nem csak rengeteg időt és idegeskedést spórolunk meg, hanem a pénzt is, amiért hosszú távon akkor is hálásak leszünk, ha egyben nagy munka is elkészíteni egy egész heti menüsort.