Ezért jó, ha legalább egy ideig külföldön élünk

Noha egyre többen próbálnak szerencsét külföldön – főképp a fiatalok körében -, még mindig rengetegen vannak, akik úgy vélik, hogy hatalmas elszántságra, bátorságra és mázlira van szükség ahhoz, hogy boldogulni tudjunk távol a szülőföldünktől.

Valóban így van, kár is lenne tagadni. Megfelelő elszántság és tudás nélkül ma már nagyon nehéz megcsinálni a szerencsénket, ám azért ennél jóval többről van szó, amikor valaki azt mondja, hogy igenis érdemes megpróbálni, mert nagyon sokat lehet okulni a kint töltött időből. Olyan dolgokat is megtapasztalhatunk, amire elöljáróban nem is gondolnánk, és még ha egy-két év múltán úgy is döntünk, hogy inkább hazaköltözünk, akkor is olyan tudással leszünk gazdagabbak, amiket más módon nem sajátíthattunk volna el. A komfortzónánkból kilépve ugyanis olyan dolgokra leszünk hirtelen rákényszerülve, melyeket az otthoni – megszokott – körülmények között sosem tennénk meg.

Ennek köszönhetően pedig a kreativitásunk és a problémamegoldó képességünk óriási fejlődésen megy keresztül, méghozzá villámgyorsan. Nem beszéljük igazán jól a nyelvet? Ettől függetlenül el kell intézni a papírjainkat, az önéletrajzokat le kell adni, sőt, még a mindennapi bevásárlást is meg kell ejteni? Hát pár nap alatt új szavak százait tanuljuk meg, pedig korábban azt hittük ez lehetetlen. Önismeretünk szintén hatalmas fejlődésen megy keresztül – köszönhetően annak, hogy ráébredünk mi mindenre is vagyunk képesek annak érdekében, hogy elérjük a céljainkat -, a hatékonyságunk, produktivitásunk pedig soha nem látott méreteket ölt. Hisz meg akarjuk mutatni, hogy mi bizony képesek leszünk boldogulni, és a pesszimistáknak nem lehet igazuk. Ha pedig végül mégsem jönne össze hogy végleg letelepedjünk, akkor is új emberként fogunk hazatérni. Egy sikerorientáltabb, magabiztosabb emberként, és ha őszinték akarunk lenni, akkor már ezért megéri szerencsét próbálni.